Els diputats Gabriel Rufián, d'ERC, i Mertxe Aizpurua, de Bildu, han comparegut junts per demanar al PSOE i Unides Podem que s'entenguin (…
Els diputats Gabriel Rufián, d'ERC, i Mertxe Aizpurua, de Bildu, han comparegut junts per demanar al PSOE i Unides Podem que s'entenguin (EFE)
Madrid

ERC i Bildu s'abstindran en la segona votació d'investidura: "Exigim responsabilitat"

La votació sembla abocada al fracàs per la falta d'entesa entre el PSOE i Unides Podem

Irene Vaqué ReigActualitzat

Crida d'última d'hora d'ERC i Bildu perquè el PSOE i Unides Podem rectifiquin i arribin a un acord d'investidura de Pedro Sánchez en la segona votació, que tindrà lloc aquest migdia.

Les dues formacions han comparegut conjuntament a les 10.30 del matí, quan faltaven quatre hores per a la votació, per advertir els socialistes i la formació de Pablo Iglesias dels riscos que comportaria una repetició electoral.

"Ens neguem a dir que això està trencat", ha afirmat el portaveu republicà, Gabriel Rufián, que en les últimes hores ha intentat mitjançar entre les dues parts. Rufián, al costat de Mertxe Aizpurua, d'EH Bildu, ha exigit "responsabilitat" a l'esquerra espanyola:

"Són 4 hores en què demanem, exigim, per responsabilitat, davant l'oportunitat històrica... Som d'esquerres, i hem perdut tota la vida, davant el somriure de la dreta... I és el que passarà avui si no ens collem a una taula de negociació."

 

"Venim d'un país en què s'arriba a acords de formacions polítiques molt diferents, que comporten enormes contradiccions, però també enormes victòries. L'esquerra abertzale i l'esquerra republicana i independentista catalana exigim a l'esquerra espanyola que faci el mateix. Perquè, si no, Vox, Cs i el PP ens passaran per sobre."

 

 

Rufián ha demanat una abstenció "passi el que passi" i ha pronosticat que, si no són capaços d'entendre's, Sánchez i Iglesias aniran cap a una mort política. Per Esquerra, seria "negligent" que es pugui arribar a una noves eleccions:

"Cridar la gent a votar el 10 de novembre és d'una irresponsabilitat enorme, és negligent, i l'única pregunta que es pot fer és durant quant de temps se'n penediran. Estem convençuts que avui si no arriben a un acord, significarà la mort política de Sánchez i Iglesias. Els demanem responsabilitat. Que deixin de filtrar informes."

El diputat republicà fins i tot ha llançat una proposta concreta als dos grups:

"Ens neguem a entrar en el sac del no i de l'odi, el sac de Vox, de Ciutadans i del PP. Iglesias vol estar en aquest sac? Va ser un error el veto de Sánchez a Pablo Iglesias. I proposta a Iglesias: que entengui que tenir 4 ministeris després de 4 anys és un èxit extraordinari. Que ho accepti.

Tenen 4 anys per demostrar que són millors. Que entri i que ho demostri. Que un aixequi el veto i que l'altre accepti les cadires. L'alternativa és dramàtica per a tots."

 

També ha intervingut en el debat Oriol Junqueras, mitjançant un tuit en què manifesta l'aposta pel "diàleg i la negociació per resoldre el conflicte":

 

Calvo diu que Unides Podem exigeix "literalment el govern"

Si res no canvia, el desacord entre el PSOE i Unides Podem fa preveure un fracàs de la segona votació d'investidura de Pedro Sánchez, que tindrà lloc aquest migdia al Congrés.

Els dos grups han topat també en la contraoferta que Podem ha fet aques dijous al matí i que el PSOE ha rebutjat automàticament.

Calvo arriba a l'executiva del PSOE, aquest dijous (EFE)

 

L'allunyament és tan gran que la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha acusat el grup d'Iglesias d'haver exigit "literalment el govern" i de pretendre que el PSOE es quedés "gairebé sense res", segons ha afirmat a la Cadena Ser.

La vicepresidenta en funcions opina que Podem no ha volgut negociar i que no s'ha mogut del plantejament inicial perquè volien un "govern paral·lel".

Entrevistada a La Sexta, Calvo ha assegurat que després d'aquest intent d'investidura, ja no continuaran negociant:

"Crec que els procediments i les formes en democràcia no són només formes, tot això per als socialistes és molt important. Ell és candidat just fins que es produeixi la votació, després això ja està en un altre lloc."


Calvo ha retret manca de seriositat i de responsabilitat a Unides Podem per haver rebutjat, ha dit, les àrees d'Habitatge, Sanitat, Afers Socials i Cooperació, entre d'altres.

En arribar a l'executiva que el PSOE ha convocat per a aquest matí, Calvo s'ha declarat "molt decebuda" i ha reclamat a Unides Podem que "obri la investidura a l'únic president possible".

La direcció socialista ha rebut Sánchez a Ferraz amb aplaudiments.

Unides Podem diu que els ofereixen ministeris amb "competències buides"

Pablo Iglesias durant la primera sessió del debat d'investidura (EFE)

El grup parlamentari que lidera Pablo Iglesias ha insistit que no volen tenir un paper "decoratiu" i ha lamentat que el PSOE els ha ofert ministeris que van en aquesta direcció.

El secretari d'Acció de Govern i Acció Institucional de Podem, Pablo Echenique, ha afirmat a la Cadena Ser que no podien acceptar l'última oferta dels socialistes perquè ministeris com els d'Habitatge o Igualtat "pel que fa a a les competències estan pràcticament buits, no permetria millorar la vida de la gent".

Echenique, cap de l'equip negociador, ha admès que van plantejar tenir sis llocs al govern de coalició, amb una vicepresidència i cinc ministeris. Però també ha afegit que al final "li estàvem demanant molt menys del que hi havia al document que el PSOE va filtar".  

Esquerra Unida s'abstindrà

El coordinador general d'IU, Alberto Garzón

Quan encara no se sap el sentit del vot de Podem, Esquerra Unida ha anunciat que optarà per l'abstenció, al marge del que faci la resta del grup. La formació compta amb sis diputats.  

IU ha pres la decisió en una reunió, a les 11 del matí, en què també ha defensat que es continuï parlant per intentar arribar a un acord.

JxCat votarà que no

Qui manté la negativa a facilitar la investidura de Sánchez és Junts per Catalunya. La portaveu al Congrés, Laura Borràs, ha insistit que no el poden avalar mentre esperen un "sí" que doni resposta a "les aspiracions de la majoria dels catalans":

 

Urkullu fa una crida a la "generositat"

El lehendakari, Iñigo Urkullu, espera que la "generositat" s'imposi per poder formar govern. I per això, fa una crida a "cedir en favor de l'acord" i reclama "reflexió" i un exercici de responsabilitat.

Urkullu creu que encara hi ha marge per a la generositat:

 

 

ARXIVAT A:
InvestiduraPedro SánchezPablo IglesiasPSOEUnides PodemERC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut