Estimació de vot al Parlament, segons CEO

ERC guanyaria les eleccions si es fessin ara, segons l'enquesta del CEO

Els partidaris de la independència retallen lleugerament les distàncies amb els que s'hi oposen, que encara són majoria

Redacció Actualitzat
TEMA:
Independència

Si ara es fessin eleccions a Catalunya les guanyaria ERC, segons l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, el CEO, que s'ha fet públic aquest divendres.

Els resultats d'aquesta enquesta, que es va fer entre finals de febrer i el 9 de març, abans de l'emergència pel coronavirus i després que Torra anunciés eleccions, dona entre 33 i 35 escons als republicans, que superarien Junts per Catalunya. Aquests obtindrien entre 28 i 30 escons, una pèrdua d'entre 4 o 6 escons respecte a les eleccions anteriors.

El guanyador de les eleccions del 2017, Ciutadans, cau fins a la quarta posició i perdria la meitat dels escons: es quedaria amb 14 o 16 diputats, en el millor dels casos.

El PSC, en tercera posició, guanyaria escons, que oscil·larien entre els 24 o 25 diputats. Els comuns remuntarien, i dels 8 que tenien a les eleccions del 2017 passarien a 13 o 14 escons.

La CUP doblaria la seva representació, amb 8 o 9 escons. El PP també milloraria resultats i trauria entre 7 i 8 diputats, mentre que Vox es quedaria al límit d'entrar per primer cop a la cambra catalana, amb entre 2 i 0 representants.

Estimació de vot al Parlament, segons el CEO

Coalicions

Els partits independentistes sumarien entre 69 i 74 escons, és a dir, uperarien els 68 necessaris per a la majoria absoluta. Si Esquerra i Junts per Catalunya volen repetir el govern de coalició actual, necessitarien el suport de la CUP. Malgrat tot, segons l'estimació del CEO, no superarien el 50% dels vots.

Els resultats de l'enquesta també sumarien una altra majoria absoluta, entre ERC, PSC i comuns, d'entre 69 i 73 diputats, i que sí que tindria la majoria de vots, un 51,3%.

Representació al Congrés

Sobre la representació dels partits al Congrés, segons la intenció de vot d'aquest CEO, es repetirien pràcticament els mateixos resultats que el novembre passat, amb una tendència a l'alça d'Esquerra i a la baixa de Junts per Catalunya. El PP, per la seva banda, aconseguiria arrabassar-li un escó a Ciutadans.  

Estimació de vot al Congrés, segons el CEO

Independència: el sí retalla diferències al no
         
Els catalans contraris a la independència suposen el 47,1% del total, davant dels que sí que la volen, que són el 44,9%, segons el baròmetre del CEO. Comparat amb els resultats de l'enquesta anterior del desembre passat, en la qual el sí tenia un 47,9% de partidaris i el no un 43,7%, es nota una lleugera retallada de les distàncies favorable al sí.

Ara bé, quan es pregunta entre estat independent, estat federat i comunitat autònoma, la secessió és l'opció preferida pel 35,5% dels enquestats, al davant del 26,8% que aposta per mantenir la forma d'autonomia i del 23,9% que prefereix que sigui un estat dins d'una Espanya federal.

La majoria dels catalans volen decidir el seu futur polític a través d'un referèndum, al voltant del 80%, mentre que entre els votants de partits independentistes gairebé tots defensen el referèndum com a sistema de decisió.
         
La república guanya la monarquia

El CEO també ha preguntat sobre la forma d'estat preferida pels catalans. El 71,2% han expressat que prefereixen una república, mentre que el 14,4% defensen mantenir la monarquia, que suposa un lleuger augment al suport a la corona.


Suspens per a la gestió del govern

La nota que els catalans posen a la gestió del govern és de suspens, amb un 3,47 sobre 10, de mitjana. Els enquestats també suspenen la gestió del govern de Pedro Sánchez, que obté una valoració mitjana de 3,52, per sobre del 2,21 registrat en el baròmetre de finals de l'any passat.

El Tribunal de Luxemburg desestima que Junqueras exerceixi d'eurodiputat mentre es resol el seu cas
Junqueras, l'únic polític que aprova (ACN)


Junqueras, el més valorat

Les valoracions individuals les encapçala Oriol Junqueras, que amb una nota mitjana del 5,75, és el més valorat, i l'únic que aprova. El segueix el comú Jaume Asens, que ja suspèn, amb un 4,86. El segueixen la secretària general d'ERC, Marta Rovira, amb una nota de 4,77, i Carles Riera, de la CUP, amb un 4,64.

En cinquena posició, la socialista Meritxell Batet, presidenta del Congrés, té un 4,54, Jéssica Albiach, amb un 4,44, va al davant de Carles Puigdemont, que està valorat amb un 4,05.

ARXIVAT A:
Independència
Anar al contingut