El president de la Generalitat ha defensat la decisió dels cinc membres de la mesa (Departament de Presidència)

Aragonès defensa la suspensió de Borràs: "Estem davant d'un cas de presumpta corrupció"

ERC demana a Junts que proposi un nom per ocupar les funcions de la presidència del Parlament, que ara exerceix provisionalment Alba Vergés

Ferran Vila CabanasActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dijous la suspensió de Laura Borràs com a diputada i, per tant, com a presidenta del Parlament, acordada per la mesa.

Aragonès ha mostrat el seu suport als cinc membres d'aquest òrgan que hi han votat a favor, perquè assegura que "més enllà de la retòrica", el que s'ha fet és aplicar el reglament.

"Són uns fets molt concrets i molt clars", ha dit, i ha assegurat que "no estem davant un cas de repressió política, sinó de presumpta corrupció".

En aquest sentit, el president de la Generalitat ha demanat "no barrejar les carpetes" de la independència i la defensa de la líder de Junts en el cas que l'ha portat als tribunals. "De fet, la independència la volem per construir un país amb institucions lliures de corrupció", ha afirmat.

A Borràs la mesa l'ha suspès després que la justícia l'hagi enviat a judici per prevaricació i falsedat documental.

Preguntat per la possibilitat que Junts abandoni el govern, Aragonès ha explicat que no té cap informació en aquest sentit i que manté la confiança en tots els consellers.


Vilalta: "No avançarem si som tolerants amb la corrupció"

A la decisió de la mesa també s'hi ha referit, des del faristol del Parlament, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta. Ha admès que els consensos en el si de l'independentisme estan "en hores baixes", però ha refermat la posició del partit de donar suport a la suspensió de Laura Borràs "per coherència, responsabilitat i per preservar la institució", encara que haurien preferit que hagués estat ella mateixa qui fes el pas d'apartar-se del càrrec.

Marta Vilalta ha comparegut acompanyada d'altres diputats del grup d'ERC (ACN/Natàlia Segura)

En aquest sentit, Vilalta ha insistit que "ser tolerants amb les sospites de corrupció" allunyaria l'objectiu d'aconseguir la república catalana.

Vilalta ha lamentat el to de la compareixença de Laura Borràs un cop ha conegut la decisió. Borràs ha acusat PSC, ERC i CUP d'haver actuat com a "diputats vestits de jutges".

La portaveu d'Esquerra ha assegurat que "no val la pena entrar a valorar" les paraules de Borràs. En aquest sentit, Vilalta ha assenyalat la seva incomoditat amb "dies com el d'avui, perquè posen el focus en el soroll i l'espectacle".

ERC també ha insistit a demanar a Junts per Catalunya que proposi un nom per substituir Borràs al capdavant de la institució, en virtut de l'acord de legislatura que preveu que la presidència l'ocupi una persona d'aquesta formació.

Per ara, les funcions de la presidència les ha passat a exercir la vicepresidenta Alba Vergés, d'ERC, i el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha anunciat que no faran cap proposta per substituir Borràs.

Preguntada pels periodistes, Vilalta també ha assegurat que Junts no els ha plantejat en cap moment la possibilitat de sortir del govern.


Riera: "No es jutja un esdeveniment de naturalesa política"

El primer que ha exposat el perquè de la suspensió de Borràs ha estat el portaveu de la CUP, Carles Riera, que ha dit que la seva força política es regeix per "dos principis inseparables: no a la repressió i no a la corrupció".

Dit això, ha assegurat que les millors respostes contra la repressió són "la transparència, l'exemplaritat i la referencialitat":

"És per això que, atès que en aquest context de repressió política allò que es jutja no és un esdeveniment de naturalesa política, sinó que té a veure amb la gestió dels recursos públics, considerem que la millor resposta a aquesta situació és la transparència, l'exemplaritat i la referencialitat."

Riera ha afirmat que això no implica "cap presumpció de culpabilitat, al contrari, ens refermem en el principi de presumpció d'innocència."

ARXIVAT A:
JxCatERCLaura BorràsParlament de Catalunya
Anar al contingut