La roda de premsa d'ERC de la Garrotxa per denúnciar la "mala gestió" de l'equip de govern del Consell Comarcal en relació a la …
La roda de premsa d'ERC de la Garrotxa per denúnciar la "mala gestió" de l'equip de govern del Consell Comarcal en relació a la platja de triatge, aquest 19 d'octubre del 2020. (Horitzontal)

ERC diu que la Garrotxa no té planta de triatge per la "mala gestió" de l'equip de govern del Consell Comarcal

ACN Sant Jaume de Llierca.-ERC acusa l'equip de govern de JxCat del Consell Comarcal de "mala gestió" i li atribueix el fet que la Garrotxa no tingui planta de triatge. La formació assegura que el president de l'ens, Santi Reixach, d'haver "trencat l'acord amb tothom" sobre la ubicació de la planta i critica que no s'hagi trobat una "solució de consens". També afirma que el propi conseller de Medi Ambient i alcalde de Sant Jaume de Llierca, Jordi Cargol, no està "'acord amb aquesta gestió" i demana a l'equip de govern que demani "disculpes" als ciutadans. Esquerra considera que el Consell no pot "obligar" l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca a situar una infraestructura comarcal en una ubicació que "no vol" i que això demostra "una manca de diàleg i empatia".

El ple del Consell Comarcal de la setmana passada va aprovar el Pla Especial Urbanístic per impulsar la planta, "en compliment de la sentència del TSJC" de desembre del 2019 que va avalar la construcció d'aquesta infraestructura a Can Coma de Baix. El president de l'ens, Santi Reixach, va explicar que havien iniciat els tràmits per donar compliment a la sentència però va tornar a apel¿lar al diàleg. Reixach també va manifestar la seva "preocupació" per la necessitat de disposar d'una infraestructura per gestionar els residus de la comarca i va dir que aquesta situació s'evidencia en els "increments de preus en la recollida i tractament de residus que pateixen i patiran els ciutadans de la Garrotxa". L'aprovació va comptar amb el suport de JxCAT i el PSC i els vots en contra de la CUP, ERC i de l'alcalde de Sant Jaume de Llierca, també conseller comarcal de Medi Ambient, Jordi Cargol, que va posicionar-se en contra de la ubicació de la planta al seu municipi. Des d'Esquerra, critiquen que des de fa 15 anys els successius governs de CiU, PDeCAT i ara JxCat han dit que treballaven per tirar endavant el projecte per poder ubicar un Centre de Gestió de Residus a la Garrotxa. "15 anys són massa anys per a una infraestructura que respon a una necessitat real de la comarca", afirmen. En aquest sentit, diuen per la part que correspon a la Generalitat, "ja fa quatre anys que està feta" i que, a més, a través de l'Agència de Gestió de Residus de Catalunya van concedir al Consell el finançament necessari per construir la planta. "En canvi, l'equip de govern "no ha fet la seva feina. L'únic que ha fet és enquistar i paralitzar el projecte", afirmen. A més, diuen, "no ha sabut ni arribar a un acord amb l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca ni buscar una ubicació alternativa". Una ubicació polèmica La polèmica per la ubicació de la planta ve de lluny. El mes de desembre del 2019, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va avalar que la infraestructura es pogués aixecar als terrenys de Can Coma de Baix. L'alt tribunal va donar així la raó al Consell Comarcal i va desestimar la pretensió de l'Ajuntament, que sempre s'hi havia oposat. La sentència, però, va fixar alguns condicionants. Entre ells, que no s'edifiqués en sol protegit i que, com a mínim, tots els vials d'accés a la planta tinguin una amplada de 7 metres. A més, a diferència del què sostenia el consistori, el TSJC va concloure que el Consell Comarcal és competent per decidir allà on s'ubicarà la planta, i que el centre de residus es pot aixecar en terrenys no urbanitzables Sant Jaume de Llierca va presentar el mes de febrer un recurs de cassació contra la sentència del TSJC. Des del consistori insistien aleshores que calia buscar una alternativa en sòl industrial i tornar a estudiar la ubicació. El Consell Comarcal, en canvi, mantenia que Can Coma de Baix era la millor opció.

Anar al contingut