ERC demana restituir Junqueras com a cap de llista per al 10N

Doble recurs dels republicans, que al·leguen que el seu president no està inhabilitat i, per tant, reclamen que se'l deixi en llibertat i es pugui presentar a les eleccions

Actualitzat

Doble recurs sorpresa d'Esquerra Republicana, tres dies abans de les eleccions. Els republicans demanen al Tribunal Suprem la llibertat del president del partit, Oriol Junqueras, i a la Junta Electoral Central la seva restitució com a cap de llista per a les eleccions generals d'aquest diumenge.

Esquerra al·lega que Junqueras encara no està inhabilitat, perquè el mateix Suprem, a la sentència del procés, va condicionar aquesta inhabilitació a la resolució que ha de dictar el Tribunal de Luxemburg.

El mateix dia de la sentència, que condemnava Junqueras a tretze anys de presó i inhabilitació, la Junta Electoral de Barcelona va donar una hora a Esquerra per substituir-lo a la candidatura del 10 de novembre. El mateix els va passar als cinc altres candidats republicans i de JxCat condemnats.

Ara, Esquerra demana a la Junta Electoral que restitueixi Junqueras com a cap de llista. Aporten un document que fins ara no es coneixia: una interlocutòria del 14 d'octubre, el mateix dia de la sentència, firmada pel tribunal que presidia Manuel Marchena que posposa la inhabilitació de Junqueras fins que el Tribunal de Luxemburg resolgui la qüestió prejudicial sobre la seva immunitat.

 

Document del Suprem que posposa la inhabilitació d'Oriol Junqueras

 

Segons Esquerra, aquest document no se'ls va notificar fins al 30 d'octubre, el dia abans que comencés la campanya. El president del grup d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ho ha qualificat d'"escàndol judicial":

"Rebuda la interlocutòria d'execució de la sentència, el Suprem confirma que Oriol Junqueras no està inhabilitat. L'exclusió de l'Oriol de les nostres llistes torna a ser un nou escàndol judicial i una nova mostra de l'arbitrarietat amb què s'està fent servir la Justícia"

Paral·lelament, la defensa de Junqueras ha presentat un altre recurs, al Suprem, demanant que se'l deixi en llibertat. El president d'Esquerra al·lega que, si Marchena és cautelós amb la inhabilitació esperant que Luxemburg es pronunciï, hauria de fer el mateix amb la part més privativa de la condemna: la presó.

Segons aquest recurs, un cop passats dos anys de presó provisional, Junqueras hauria d'esperar en llibertat fins que es decideixi si la immunitat com a eurodiputat impedia o no jutjar-lo al Suprem.

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem Oriol JunquerasERCEleccions generals 2019-10NJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut