Madrid

ERC demana al Congrés que es facin públiques les despeses de la família reial

ERC ha presentat una proposició no de llei al Congrés perquè es facin públiques les despeses de la casa reial. El text insta el govern espanyol a divulgar durant el primer trimestre del 2008 una liquidació dels pressupostos de la monarquia i a explicar quines són les activitats en què participa el rei Joan Carles. El portaveu dels republicans al Congrés, Joan Tardà, pensa que l'aniversari de la proclamació de la Segona República, que es commemora demà, és un bon moment per reflexionar sobre el "forat negre" que representa, diu, el finançament de la família reial espanyola.

Actualitzat
Joan Tardà ha defensat que hi hagi transparència en els comptes de la família reial i ha considerat que hi ha un “dèficit democràtic” al voltant d’aquest assumpte, perquè el seu grup ha vist “avortades” les preguntes que ha plantejat. Per exemple, el Congrés ha tombat preguntes dels republicans sobre les caceres del rei a Ucraïna i Romania.

Sobre el que recull la Constitució respecte de la família reial, el portaveu d’ERC ha subratllat que “no fa referència explícita a les rendes del rei”, de manera que obre la porta que siguin fiscalitzades.

En virtut de la Carta Magna, el rei rep cada any de l’Estat una quantitat fixa de diners, que el monarca administra com vol. Ara, ERC pretén que es conegui la quantitat, quin sou rep cada membre dels Borbons, si reben donatius i quin patrimoni tenen. També aspira que es concreti si el rei ha fet viatges els últims tres anys amb persones que tenen "interessos comercials en àmbits armamentístics".

Tardà denuncia que la “confusió i opacitat” manen en aquesta qüestió, cosa que defineix com a part de la “prehistòria de la democràcia”. El portaveu independentista ja ha avisat que vetar la iniciativa republicana serà practicar “l’infantilisme polític”.
Anar al contingut