Sant Celoni

ERC celebra el primer Consell Nacional amb Puigcercós al capdavant

ERC tanca files després del Congrés que va situar Joan Puigcercós a la presidència del partit. El Consell Nacional ha servit per començar a cicatritzar les ferides. El nou president del Consell, Pere Muñoz, ha rebut el suport de 136 dels 174 militants reunits a Sant Celoni. La direcció ha valorat positivament la calma que el secretari general d'Esquerra, Joan Ridao, ha atribuït a la incorporació de membres de les diferents sensibilitats. El Consell també ha servit per sentir les orientacions de la nova direcció. Puigcercós ha estat contundent amb el govern del PSOE, dient que asfixia Catalunya, i ha anunciat mobilitzacions a la tardor.

Actualitzat
En el seu primer Consell Nacional com a president, Joan Puigcercós ha marcat les línies del que ha de ser el futur d'ERC. El dirigent republicà ha centrat gran part del seu discurs en el finançament i ha apostat un acord unitari entre tots els partits catalans per afrontar la negociació amb el govern espanyol. Puigcercós creu que més que d'un debat ideològic es tracta d'una lluita territorial.

Tot i aquest oferiment, el flamant president ha criticat que CiU es posi la "bena abans que la ferida" en proposar ara un concert econòmic i ha afegit que en aquests moments comença "la prova de foc" per veure si l'Estatut és realment útil a la societat catalana. En aquest sentit, Puigcercós, ha reivindicat que el temps ha donat la raó a Esquerra en el "no" a l'Estatut.

El president republicà ha emplaçat CiU a no repetir l'escenari de l'aprovació de l'Estatut i al fet que no intenti pujar el llistó de l'acord de la Generalitat amb el govern espanyol. Puigcercós creu que la situació actual és un "déjà vu" en el qual l'executiu de Zapatero continua "el monòleg" i on s'estan renegociant acords ja tancats, pel qual considera que l'Estatut comença ara una etapa definitiva per veure si és útil a la societat catalana.

Finalment, el líder republicà ha anunciat una doble campanya d'ERC aquesta tardor per defensar la llengua catalana i per donar a conèixer el dèficit fiscal.

El partit integra els corrents interns

El Consell Nacional ha integrat en diferents comissions representants de dos dels tres corrents interns del partit i ha donat el suport majoritari, encara que no unànime, a Pere Muñoz, alcalde de Flix, com a president de la taula del Consell. Muñoz, en principi pròxim a l'òrbita de Josep-Lluís Carod-Rovira, ha estat elegit amb 130 vots a favor i 36 en blanc, encara que, segons Ridao, d'aquests últims vots no es pot inferir "que hi hagi un demèrit contra la persona de Muñoz".

L'acompanya a la taula la tinenta d'alcalde de Guissona, Rosa Mas, com a vicepresidenta, amb 109 vots a favor, 49 en blanc i un de nul. La secretària és Gema Lago, membre de l'executiva de JERC i militant de Cervera, mentre que els vocals són el president de la sectorial de gais i lesbianes d'ERC, Jordi Rallo, i la presidenta comarcal de Girona, Laia Cañiqueral.

El secretari general d'ERC ha explicat que la directiva ha treballat a fons per aconseguir que en aquesta nova etapa del Consell Nacional es "visualitzin les diferents sensibilitats del partit". Ridao ha afirmat, en aquest sentit, que la direcció "manté el compromís de mà estesa al conjunt de sensibilitats que conviuen a ERC".

En nom d'aquesta convivència, la direcció s'ha compromès a informar de les decisions de la direcció a totes les sensibilitats i s'ha proposat integrar en els òrgans de govern representants de tots els sectors.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut