Rufián, durant una sessió al Congrés dels Diputats (ACN)
Rufián, durant una sessió al Congrés dels Diputats (ACN)

ERC anuncia un acord per als pressupostos a canvi de la fi del control financer

JxCat considera que la fi de la intervenció de les finances de la Generalitat no pot ser objecte de la negociació perquè ja corresponia al govern

Actualitzat

Esquerra Republicana ha arribat a un preacord amb el govern espanyol per aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat de l'any vinent. Entre les mesures pactades, asseguren que hi ha l'acabament del control financer de l'Estat a la Generalitat per part del Ministeri d'Hisenda.

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha anunciat el principi d'acord amb l'executiu del PSOE i Unides Podem després de reunir-se amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero; la portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, i el portaveu adjunt, Rafael Simancas.

 

 

L'acord, que aquest dimecres ha rebut l'aval de l'executiva dels republicans, també inclou ampliar la moratòria de pagament de quotes per als autònoms i estudiar una reforma fiscal per a les grans fortunes.

 

La "fi del 155 financer"

El punt clau del preacord és que s'acaba el control de la despesa de la Generalitat per part del govern espanyol, una qüestió que es posaria en pràctica amb el govern que sorgeixi de les eleccions al Parlament del 14 de febrer.

El mes de juny de 2018, el primer consell de ministres presidit per Pedro Sánchez va aixecar el control financer de la Generalitat, que va engegar el govern del PP fins i tot abans de l'aplicació de l'article 155. Tanmateix, es van mantenir els controls "a posteriori" de la despesa per garantir el compliment de les regles fiscals. Aquests controls són els que ara també desapareixeran.

Segons Rufián, amb el preacord per als Pressupostos, arriba "la fi del 155 financer" i acaba "la tutela" i "l'abús austericida, injust i ideològic" sobre els comptes de la Generalitat.

 

 

Prohibició dels desnonaments

A més, Esquerra ha pactat ampliar fins al març de l'any vinent la moratòria al pagament de cotitzacions d'autònoms i crear un comitè bilateral per a una reforma fiscal "justa i progressiva". També han consensuat formar un grup de treball específic per a la reforma de l'impost a grans fortunes i també acabar amb el "dúmping fiscal" de la Comunitat Madrid, tot i que en aquest punt, Rufián no ha detallat com es farà.

Un altre punt clau de la negociació és la prohibició dels desnonaments de persones sense alternativa habitacional. En aquest sentit, el portaveu d'Esquerra ha tret importància a si això s'aconsegueix a través de l'esmena presentada pel seu grup, Unides Podem i Bildu o bé a través d'un altre tipus d'instrument normatiu: "l'important és que a la gent no se la faci fora de casa seva en meitat d'una pandèmia", ha dit el portaveu d'ERC.

Per últim, el preacord inclou la liquidació del deute del govern espanyol amb la Generalitat pel pagament de beques educatives i ajudes d'estudis, que s'arrosseguen des del 2005.

 

La portaveu de JxCat, Laura Borràs, als afores del Congrés
La portaveu de JxCat, Laura Borràs, als afores del Congrés (ACN / Roger Pi de Cabanyes)

 

JxCat critica que el preacord no aconsegueix "res"

La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Laura Borràs, ha dit que Esquerra ha negociat amb la Moncloa prerrogatives que ja eren de la Generalitat en el passat. "No es pot negociar si ens retornen el que ja era nostre, no aconsegueix res per a Catalunya", ha dit Borràs.

En la mateixa línia, el diputat al Parlament Albert Batet s'ha queixat que el PSOE ha rebutjat negociar amb JxCat i també ha criticat el preacord amb els republicans: "que ens retornin el que ja teníem no és cap avanç".

 

El PNB també diu "sí" als comptes

Aquest dimarts, el Partit Nacionalista Basc (PNB) ha anunciat que votarà a favor dels pressupostos. El portaveu al Congrés, Aitor Esteban, ha anunciat que la negociació s'ha desbloquejat gràcies a un acord per a inversions en investigació i desenvolupament i el traspàs dels terrenys dels quarters de l'exèrcit al barri de Loiola, a Sant Sebastià, a mans de l'Ajuntament.

En total, de les 85 esmenes que van registrar els nacionalistes bascos, el govern espanyol n'ha acceptat aproximadament la meitat. L'acord se suma al que van arribar la setmana passada, que va frenar la pujada de l'impost al diesel.

 

Aitor Esteban, del PNB, durant una sessió al Congrés
Aitor Esteban, del PNB, durant una sessió al Congrés (ACN)

 

Cs continuarà negociant per evitar l'acord amb ERC

D'altra banda, Ciutadans ha anunciat que continuarà negociant amb el govern espanyol un acord sobre els pressupostos per intentar que "no es consumi" el preacord amb Esquerra. El portaveu adjunt del partit taronja, Edmundo Bal, ha insistit que la negociació amb ells i amb els republicans és incompatible i que no hi haurà una foto final amb ERC i Cs.

Bal ha destacat que han firmat una esmena transaccional amb el grup socialista per posar en marxa la targeta única sanitària a tot Espanya, una reivindicació històrica de la formació, a la qual Esquerra sempre s'ha oposat.

 

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas
La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas (ACN)

 

 

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'EstatERCPSOEUnides PodemGabriel Rufián
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut