ERC avala la "mà estesa" de Tardà, però comuns i PSC li reclamen renúncies

La proposta del diputat al Congrés ha reobert el debat quan la candidatura de Jordi Sànchez encara no té prou suports
ERC avala la "mà estesa" de Tardà, però comuns i PSC li reclamen renúncies

ERC avala la "mà estesa" de Tardà, però comuns i PSC li reclamen renúncies

La proposta del diputat al Congrés ha reobert el debat quan la candidatura de Jordi Sànchez encara no té prou suports
Redacció Actualitzat
TEMA:
Investidura
Sergi Sabrià, aquest dilluns després de la reunió de la direcció d'ERC (ACN)

Sergi Sabrià, aquest dilluns després de la reunió de la direcció d'ERC (ACN)

L'executiva d'ERC ha avalat aquest dilluns l'oferta de Joan Tardà als partits d'esquerra no independentistes. El diputat al Congrés l'ha llançada en un article publicat a "El Periódico" que proposa bastir ponts amb Catalunya en Comú-Podem i també amb el PSC.

Després de la reunió de la direcció del partit, el portaveu al Parlament, Sergi Sabrià, ha assegurat que la posició de Tardà no és nova, sinó que és ben coneguda de fa temps. Però ha anat més lluny: ha assegurat que coincideix amb la d'Oriol Junqueras:

"La direcció d'ERC té claríssim i sempre ho ha manifestat així que cal sumar, cal eixamplar, cal arribar encara a més gent, que ens cal ampliar el nombre de ciutadans favorables a la república i, per tant, aquestes paraules de Joan Tardà crec que representen el "junquerisme" en estat més pur, i recomanem a tothom que es llegeixi l'article sencer de dalt a baix."

Aquest posicionament d'ERC arriba quan la candidatura de Jordi Sànchez encara no té prou suports per superar el debat d'investidura. La proposta de Tardà s'ha fet pública només tres dies després que ERC i JxCat aconseguissin superar les diferències sobre la investidura.

Renunciar a "la república de Brussel·les"

Tant Catalunya en Comú-Podem com el PSC han aplaudit la proposta de Tardà, però hi han posat peròs.

Des del Parlament i després de reunir-se amb Roger Torrent, Xavier Domènech l'ha trobada positiva, perquè va en la línia del seu propi discurs, però ha destacat que es contradiu amb les aliances que fins ara ha forjat ERC.

"Hi ha una certa contradicció entre l'opció que s'ha pres en relació amb els aliats per formar govern a Catalunya i aquesta proposta que fa Joan Tardà."

Per la seva banda, i també des del Parlament, Miquel Iceta ha dit que cal que ERC renunciï a "la república de Brussel·les" per poder-ne parlar:

"Esquerra Republicana en això també ha de decidir si el seu és el camí de la república de Brussel·les o el camí de la realitat de Catalunya. En funció de quina sigui la tria, les col·laboracions són possibles o no ho són."

JxCat i CUP relacionen el PSC amb el 155

Els altres dos partits independentistes s'han queixat que Tardà proposi aquest acostament.

Per Junts per Catalunya, Elsa Artadi ha destacat la complicitat del PSC amb l'aplicació del 155, fet que també ha centrat l'argumentació contrària del cap de llista de la CUP, Carles Riera:

Elsa Artadi: "No ho comparteixo, que amb qui s'ha de fer ponts sigui Miquel Iceta, que és còmplice del 155, que és còmplice de la presó dels líders civils, del govern que és a l'exili."

Carles Riera: "Es tracta de fer aliances amb les esquerres, sí, però fer-les en el marc de la república. Això és impossible d'acord amb la línia discursiva del senyor Tardà i d'ERC que volen fer aliances amb un PSC que ha aprovat el 155."

ARXIVAT A:
Investidura Procés català