El líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián (EFE/Juan Carlos Hidalgo)
El líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

ERC acusa el PSOE d'"irresponsabilitat absoluta" per ajornar la taula de diàleg

El govern de la Generalitat, convençut que Sánchez no tancarà cap porta al diàleg a la trobada entre presidents ni exclourà cap contingut

RedaccióActualitzat

"Incompliment flagrant" i "irresponsabilitat absoluta". Així valora Esquerra Republicana la decisió del PSOE d'ajornar la taula de diàleg entre el govern català i espanyol. En un comunicat, els republicans exigeixen que després de la reunió entre presidents es fixi una data perquè la taula entre governs es reuneixi de forma imminent.

El dirigent d'Esquerra Sergi Sabrià  ha avançat el posicionament del partit en una piulada a Twitter:

 

Poc després d'aquest tuit, ERC ha emès la seva postura oficial en un comunicat molt dur amb el PSOE:

"Ajornar la mesa de negociació entre el govern espanyol i el govern català és un incompliment flagrant de l'acord entre Esquerra Republicana i el PSOE per a la investidura. I, a més, és una irresponsabilitat absoluta."

Esquerra reclama que a la reunió entre presidents es posi data imminent a la taula entre governs:

"Esquerra Republicana fa una crida a la responsabilitat del moment històric, fa una crida tant al PSOE com a JxCat i a Podem a reflexionar i a fer el favor de tornar a treballar pel diàleg i això passa per reunir la taula de negociació ja, com marca el pacte d'investidura."

ERC assegura que no hi ha temps per perdre:

"No tenim temps per perdre. Queden molts mesos per a les eleccions i no té cap sentit esperar a la constitució d'un nou govern de la Generalitat, perquè la via política cal obrir-la ja, és urgent i és imprescindible."

 


"No se la senten seva i no la volen"

El comunicat d'ERC fa una defensa dels "acords signats" i fa també un retret tant al govern espanyol com al president de la Generalitat:

"Ja sabem que alguns no la volen perquè no se la senten seva i altres no la volen tampoc, perquè l'han fet perquè s'hi han vist obligats, però és un acord signat i si no es compleix, serà un incompliment flagrant per a Esquerra Republicana."

L'acord entre ERC i el PSOE va provocar reticències en sectors de Junts per Catalunya i en la presidència de la Generalitat. Abans de la investidura de Sánchez, Torra i el vicepresident Pere Aragonès van protagonitzar un episodi de tensió per la taula de diàleg.

 

Segon incompliment

La decisió d'ajornar la taula de diàleg, que va permetre la investidura de Pedro Sánchez, és la primera reacció de La Moncloa a l'anunci de futures eleccions per part del president Torra. 

L'acord PSOE-ERC marcava que la taula de diàleg per resoldre el "conflicte polític" s'havia d'iniciar 15 dies després de la constitució del govern espanyol. Un termini que ja s'ha exhaurit perquè els nous ministres van prometre el càrrec el 13 de gener.

El que sí que manté el PSOE és la trobada entre presidents, tot i que en rebaixa el contingut, per parlar de qüestions com ara els efectes del Gloria, i deixa per a després de les eleccions catalanes encarar el conflicte polític.


El govern, confiat

El to contundent d'ERC contrasta amb el que ha tingut el govern de la Generalitat. En un comunicat, el govern es mostra convençut que Sánchez no tancarà cap porta al diàleg en la trobada entre presidents ni exclourà cap contingut. Torra recorda que ja va "deixar clar" a Sánchez que la reunió dels dos presidents "havia de servir per encarrilar la taula de negociació".

ARXIVAT A:
ERCPedro SánchezProcés català
Anar al contingut