Les noves etiquetes seran obligatòries a totes les gasolineres

Equiparar l'impost del dièsel i la gasolina permetria recaptar 1.318 milions a l'Estat

Aquesta és la proposta de l'Autoritat Independent de Control Fiscal per acostar-se a Europa pel que fa a la fiscalitat mediambiental

Actualitzat

L'Autoritat Independent de Control Fiscal proposa equiparar la fiscalitat del dièsel i la gasolina. L'AIREF calcula que augmentar l'impost del dièsel i equiparar-lo al de la gasolina podria incrementar la recaptació per a l'Estat amb 1.318 milions d'euros anuals i en aquesta línia, acostar-se a Europa pel que fa a la fiscalitat mediambiental. José Luis Escrivà, president de l'Autoritat fiscal independent, ha manifestat als cursos d'estiu del BBVA que Espanya encara té molta feina a fer com reflecteixen les dades:

"Espanya està per sota de la mitjana. La UE recapta en relació amb el PIB, 2,4%; la zona euro, 2,4% i a Espanya, a l'1,8%. Estem 6 dècimes per sota de la mitjana europea en fiscalitat mediambiental."

Uns nivells de recaptació, ha manifestat Escrivà, està per sota dels nivells registrats el 1995, el 2,1%

El president de l'Airef diu que igualar els tipus en l'impost d'hidrocarburs tindria un impacte sobre les famílies, sobretot les de les rendes més altes, afectaria un 61% mentre calcula que afectaria només un 8% dels que tenen menys ingressos.


Tot i dir que sembla que cada cop més hi ha més demanda i sensibilització social sobre el medi ambient, Escrivá ha alertat que l'oferta encara és limitada i que les emissions sostenibles suposen una "petita fracció en els mercats financers".

El president de l'Airef considera que l'atractiu dels "bons verds" pot ser limitat i que més enllà que hi hagi una demanda creixent d'aquest tipus d'instruments, s'ha de treballar més en les inversions.

"Hi ha molts recorreguts per abordar-les com a iniciatives fiscals o hipoteques verdes i cal anar pensant si només ens quedem amb els bons verds o si pensem en instruments financers diferents perquè el recorregut d'aquestes inversions doni més potència de joc".

També, diu, el sector públic pot tenir un paper destacat a canalitzar fons per a inversions sostenibles.

Anar al contingut