Acte al Cosmocaixa en què s'ha donat a conèixer el nom guanyador del primer nanosatèl·lit català (CCMA)

Enxaneta, el nom del primer nanosatèl·lit de la Generalitat, que s'enlairarà el 20 de març

El nom guanyador l'havien proposat cinc nenes a través d'un concurs del programa InfoK en què han participat més de 10.000 infants

Laura GalanActualitzat

El primer nanosatèl·lit de la Generalitat, que es posarà en òrbita el 20 de març des de la base d'enlairament de coets de Baikonur, al Kazakhstan, es diu "Enxaneta", un nom que han triat més de 10.000 nens i nenes que segueixen les notícies a través de l'informatiu "InfoK", del Super3.

El nom "Enxaneta" s'ha imposat amb 1.840 vots entre els deu noms finalistes, que, en total, han registrat 9.100 vots. Les cinc nenes guanyadores són de Vilassar de Mar, Terrassa, Sant Feliu de Llobregat i dues germanes de Girona.

"He triat Enxaneta perquè és molt petita i va molt alt, igual que el nanosatèl·lit", explicava la Bruna, de 10 anys, una de les cinc nenes que havien proposat aquest nom.

El concurs, que pretenia fomentar les vocacions cientificotecnològiques entre els més joves, és fruit de la col·laboració entre el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

 

 

El 27 de gener, coincidint amb l'adjudicació de la construcció dels dos primers nanosatèl·lits que la Generalitat posarà en òrbita, l'"InfoK" va proposar els concurs per posar-li nom a un d'ells.

Durant les dues setmanes següents, un miler de nens i nenes d'arreu de Catalunya van proposar fins a 203 noms per al primer d'aquests nanosatèl·lits.

D'entre aquests, un jurat integrat per les tres entitats promotores va seleccionar-ne els 10 finalistes: Enxaneta, Patufèlit, Valentina, Infokaire, Espiadimonis, Flaix, Llibertat, Gaudí, Intrèpid i Llampec.

Del 17 de febrer al 4 de març, els infants van poder votar quin d'aquests noms preferien per batejar el nanosatèl·lit. Dels 19 infants que van proposar els 10 noms que van arribar a la final, 13 són nenes i 6 són nens.


L'Enxaneta, de Baikonur a l'espai

Dissabte 20 de març, a les 07:07:12 hores, l'Enxaneta s'enlairarà des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, i es convertirà així en el primer dels nanosatèl·lits catalans a arribar a l'espai.

El nanosatèl·lit, que anirà a bord d'un coet Soiuz 2, és un CubeSat de 3 unitats que desplegarà serveis de connectivitat global d'internet de les coses (IoT, per les seves sigles en anglès) a tot Catalunya.

Imatge d'un nanosatèl·lit d'Open Cosmos en la presentació el 18 de desembre (ACN/Salvador Miret) 

Permetrà la comunicació i l'obtenció de dades de sensors situats a tot el territori, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals.

Això permetrà, per exemple, monitorar el cabal dels rius i les reserves d'aigua per millorar i fer més eficient la gestió de l'aigua, el seguiment i protecció de la fauna salvatge, la recepció de dades meteorològiques d'estacions ubicades en llocs remots, el monitoratge de moviments del sòl per preveure desastres naturals i el monitoratge de ramats i de conreus per detectar malalties i definir estratègies més eficients.

El llançament d'aquest nanosatèl·lit suposa el tret de sortida de les missions satel·litals de l'Estratègia NewSpace de Catalunya

L'enlairament del coet que transportarà l'"Enxaneta" es podrà seguir en directe a través de la web www.ensposemenorbita.

 


 

ARXIVAT A:
CiènciaTecnologiaEducació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut