S'han trobat més de 1.000 paquets amagats en els panells de fibra de vidre (Policia Nacional / Agència Tributària)

Enxampen un veler de competició amb una tona de cocaïna en ple oceà Atlàntic

L'operació policial ha permès desarticular dues xarxes de narcotràfic que inscrivien les embarcacions en regates com a tapadora per al tràfic de drogues

TEMA:
Drogues

Un veler de competició, registrat per fer regates de Sud-amèrica a Europa, aprofitava la participació en les regates per transportar droga. Els GEO i agents de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària han abordat l'embarcació en ple oceà Atlàntic, on han intervingut més d'una tona de cocaïna i han detingut els tres tripulants. El cas els ha portat a desarticular dues organitzacions criminals.

En la mateixa operació coordinada pel jutjat d'instrucció número 2 d'Arrecife, a Lanzarote, s'han detingut cinc persones més a diverses localitats de Màlaga, entre les quals hi ha els líders de la xarxa.

 

L'operació d'abordatge del veler, anomenat Windwishper, s'ha dut a terme amb certa perillositat ja que l'embarcació, de 18 metres d'eslora i cinc de mànega, i valorada en un milió d'euros, pot superar als 20 nusos de velocitat i està tripulada per experts a dur aquests moderns velers de competició.

A bord s'han descobert 1.018 paquets d'un quilo cada un de clorhidrat de cocaïna amagats en un doble fons al costat dels dipòsits de gasolina, un lloc indetectable en una inspecció rutinària. Per accedir-hi ha calgut trencar els panells de fibra de vidre que fan de parets del casc de la nau.

A la nau, a més de la tona de droga, també hi han trobat diners (Policia Nacional /Agència Tributària)

La investigació de la Policia Nacional i l'Agència Tributària va començar el 2020 arran dels moviments portuaris que van relacionar diversos ciutadans europeus, sobretot britànics, establerts a la costa malaguenya i de Llevant, amb el trasport de cocaïna en embarcacions. Durant un any i mig s'han investigat no només els implicats en importants transports de cocaïna, sinó els inversors, financers i responsables d'adquirir la droga, que també complementaven amb tràfic d'haixix.

Els membres de l'organització es traslladaven sovint entre el Regne Unit, Alacant, Màlaga i illes del Carib com Martinica o Santa Lucía, pel que s'ha comptat amb la col·laboració de la NCA britànica i la NRED francesa.

Les regates eren la gran tapadora per justificar els viatges per transportar la droga entre Sud-amèrica i Europa sense aixecar sospites, registrant les embarcacions, que són molt ràpides, en les competicions de velers. L'organització triava com a tripulants experts patrons i mariners amb base a Espanya, que també tenien un ampli històrial delictiu.

Els tres tripulants de l'embarcació han estat detinguts (Policia Nacional /Agència Tributària)

Detencions a terra i escorcolls

A diferents localitats de la província de Málaga, es van fer cinc detencions i en l'escorcoll de diversos domicilis es van requisar 10 quilos de ketamina, 65.000 euros en efectiu, tres vehicles d'alta gamma i documentació relacionada amb el blanqueig de capitals, telèfons mòbils, ordinadors i equips electrònics i de comunicació.

La policia també ha bloquejat diversos comptes i immobles per valor de 500.000 euros. S'ha trobat documentació que evidenciava la disponibilitat de diverses embarcacions, l'adquisisció de recanvis i peces, roba nàutica i altres inscripcions dels velers en regates.

Després d'aquesta operació d'abordatge del veler Windwishper i gràcies a la mateixa investigació, la Policia Nacional i l'Agència Tributària han aconseguit desarticular una segona organització criminal britànica a Màlaga en menys de tres setmanes. En total s'han detingut 25 persones, i s'ha dictat presó per a 20 d'elles, la grans majoria ciutadans britànics que viuen a la província de Màlaga i el Camp de Gibraltar.

 

ARXIVAT A:
Drogues Policia Nacional
Anar al contingut