Enxampen 10.000 conductors sense carnet en un any, una xifra que no para de créixer
Control d'alcoholèmia i drogues

Enxampen 10.000 conductors sense carnet en un any, una xifra que no para de créixer

En el conjunt d'Espanya 153 conductors al dia van ser condemnats per conduir sense carnet, les associacions de víctimes se senten impotents perquè la retirada de carnet no té efectivitat

RedaccióActualitzat

Mossos i policies locals van enxampar més de 10.000 conductors sense carnet l'any 2018, una xifra no ha deixat d'augmentar els últims 4 anys.

La dada manté obert un debat entre l'administració i les associacions de víctimes d'accidents sobre quines són les millors mesures per reduir aquestes xifres: des de l'enduriment de penes fins a una millor educació, i també atenció psicològica per a certs casos. Les associacions de víctimes se senten impotents perquè la retirada de carnet no té efectivitat.

 

Fa 4 anys, als controls policials es van enxampar 8.000 conductors que no havien tingut mai permís de conduir, que havien perdut tots els punts o als quals un jutge els havia suspès el carnet.

 

Albert Raül Esteban, cap Servei Català de Trànsit Tarragona, explica que volen fomentar la responsabilitat dels conductors:

"La casuística pot ser molt àmplia des de persones que tenen por de suspendre l'examen, persones que es posen molt nervioses, persones que sempre han conduït i com que no els han detectat mai, ho continuen fent. En última instància, el que volem des del Servei Català del Trànsit és fomentar la responsabilitat de totes les persones que condueixen."

 

Les associacions de familiars de víctimes participen en els cursos per recuperar el permís. Creuen que s'ha de limitar el nombre de vegades que els conductors reincidents es poden presentar i que s'ha de prioritzar la feina dels psicòlegs.

 

Des de l'Associació de Prevenció d'Accidents de Trànsit, Pilar Cabrera explica que hi ha casos que es poden diagnosticar i tractar:

"Hi ha persones que ja veus que encara que hi posis molts mitjans no canviarà d'actitud. En canvi, si la psicòloga pot diagnosticar aquella persona com un malalt de qualsevol tipus d'addicció, de malaltia, del que sigui...., es pot posar aquesta persona en tractament."

La majoria de condemnats a presó per delictes contra la seguretat viària ho són per conduir sense permís. David lanaspa, advocat i professor associat de la URV, està treballant en la seva tesi doctoral sobre la pena de privació de conduir vehicles:

"L'any 2017 es van imposar als tribunals espanyols 56.000 penes de privació del dret a conduir a l'àmbit penal, això per  fer-nos-en una idea, ens indica que 153 conductors al dia van ser condemnats per aquesta pena."

Conduir sense permís és un delicte penat amb multes econòmiques, treballs a la comunitat o la presó.
 

Impotència de les víctimes

El 2016, un conductor sense carnet va atropellar a Vilabella, Alt Camp, dues ciclistes i va fugir. La Marta, amb una filla petita, va morir al cap de pocs minuts, i la Lídia va quedar ferida greu.

 

La jutgessa el va deixar en llibertat amb càrrecs perquè considerava que no tornaria a conduir sense carnet. Però hi ha tornat, i ja l'han aturat dos cops en controls policials.

 

La Lídia i la família de la Marta se senten impotents perquè posa en perill altres persones i no hi ha penediment:

"Em sorprèn que pots atropellar o matar una persona i que pots anar conduint sense carnet i sembla que, de moment, sense cap conseqüència."

Els advocats de les víctimes han demanat al jutjat de Valls que dicti presó provisional mentre no arribi el judici pels delictes d'homicidi imprudent, lesions greus, omissió de socors i conducció sense carnet.

Només aquesta setmana passada han sigut notícia dos casos més, un a Girona i un altre a Tarragona.

Els Mossos d'Esquadra van detenir diumenge a Vilablareix, al Gironès, un home, de 22 anys i veí de Salt, per conduir begut, sense carnet i fer-se passar pel seu germà.

A Tarragona, un conductor de 82 anys va acabar a urgències després de circular sense carnet, en contradirecció i provocar 2 accidents, segons informa el diari de Tarragona.

ARXIVAT A:
Trànsit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut