Envia'ns les teves fotos d'ocells!

Cada primavera arriben a Catalunya milions d'ocells provinents de l'Àfrica. Alguns s'hi queden per reproduir-se, però la majoria continuen el viatge cap al centre i nord d'Europa. Es tracta del major desplaçament animal en massa que afecta les nostres contrades. Entre l'1 de març i el 30 de maig del 2009, Recerca en Acció fa el seguiment d'aquest procés.

Actualitzat
Aquests dies la migració està en la seva esplendor i en qualsevol jornada d'anellament es detecten moltes espècies. Molts d'aquests ocells ja han començat la cria i coven els ous.

Els ocells migradors de primavera ja han arribat a Catalunya! Saps quins ocells són? Com s'orienten? Quina ruta segueixen? N'has vist algun? Ajuda'ns a documentar el pas de la migració per Catalunya.

Envia'ns les teves fotografies abans del 25 de maig a elmeu3cat24@tv3.cat. Les millors, o les més interessants, seran publicades i comentades per experts en ornitologia al portal Recerca en Acció.


Pollets d'oreneta La Laura Domenech ens envia aquesta imatge de Can Canyet, una masia centenaria de Lliçà de Vall, cada any per aquests temps tenen orenetes petites als nius del porxo, el cicle de la vida és va repetint , i des de fa moltes generacions pagesos i orenets comparteixen aquest espai.


Mallerenga Carbonera En Marc Vilà ens envia aquesta imatge i diu que creu que són cries de Mallerenga Carbonera pels colors grocs, blancs, negres i marrons del plumatge i també pel fet que hagi niat en un forat de formigó de la connexió d'una farola del jardí.


Merla (Turdus merula) mascleEn Pep ventura ens envia aquesta fotografia d'un ocell Merla (Turdus merula) mascle als jardins de la Farga, al barri de la Bordeta de Barcelona.



Orenetes Jesús Chivite Pérez: "Un niu d'oreneta vulgar amb pollets i els com els pares els alimenten. El niu el fan cada any, a la fassana d'un edifici sobre uns cables, a un carrer del barri del centre de L'Hopitalet de Llobregat. Espero que us resultin interessants per comentar la diversitat d'ocells que ens visiten a la primavera".


Niu d'ocellets En Josep Torroella ens envia aquesta imatge d'un niu d'ocells.


Pollets merla  Ximo Galarza ens envia aquesta foto feta en un taronger de Massamagrell (València), d'un niu amb pollets de merla ("Turdus merula").                                                                                  

La següent fotografia ha estat enviada per Xavier Botam i diu: "Us adjunto les fotos d'uns pollets acabats de sortir de l'ou. Els pollets, que no sé de quina espècie són, es troben refugiats en un bloc de formigó de l'empresa on treballo, als Alamús. Per aquí diuen que són esparvers, però no n'estem segurs."

   Pollets acabats de sortir de l'ou Resposta de Recerca en Acció: L'ornitòleg Oriol Clarabuch, de l'Institut Català d'Ornitologia, ha comentat la imatge i ens ha dit: "Els pollets de la fotografia pertanyen a alguna espècie de rapinyaire diürn, i per la mida, es tracta d'alguna espècie de falcó. El fet que estiguin criant en un bloc de formigó ens fa pensar que és el xoriguer comú, tot i que normalment tenen els pollets més cap a finals de maig i principis de juny. Aquesta espècie es caracteritza perquè té el dors marronós i el cap gris, i com a tret, destaca que quan caça fa l'aleta i queda immòbil al cel movent les ales per buscar preses per alimentar-se."


Pep Ventura ens envia la següent fotografia anomenada "la mallerenga blava fa el seu niu". La imatge d'aquesta mallerenga blava ("Parus caeruleus") ha estat pressa a la vall de Camprodon la primera quinzena d'abril.
 
  La mallerenga blava fa el seu niu L'ornitòleg ens explica que les mallerengues utilitzen cavitats naturals per fer els nius. Els forats que troben els omplen d'herba seca, molsa i altres materials per fer una cassoleta confortable. De vegades hi posen flors oloroses i podria ser que fos per evitar possibles predadors. Si no troben forats on poder criar les podem ajudar penjant caixes niu, caixes de fusta amb un petit forat per on puguin entrar i fer-hi el niu.

Aquí podeu veure més fotografies enviades pels usuaris del meu3cat24.


                                      
Anar al contingut