Torra: "Amb Pedro Sánchez ens hem enviat missatges i hem quedat per parlar aviat"

RedaccióActualitzat

Primera entrevista institucional al president de la Generalitat, Quim Torra, emesa per TV3 i Catalunya Ràdio.

L'endemà de la presa de possessió dels consellers, Torra respon les preguntes de Vicent Sanchis sobre el repte de tornar a posar en marxa la Generalitat després de set mesos sota el 155.

Trobada amb Pedro Sánchez

Quim Torra ha explicat que s'han enviat alguns missatges amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i que han quedat per veure's aviat. Ha dit que vol saber quin president trobarà, el que va votar el 155 o el que va obrir algunes portes en el seu discurs d'investidura:

"Vull saber ara qui és el senyor Pedro Sánchez. Potser ha canviat. Potser aquestes noves circumstàncies fan que ell vulgui assumir riscos. Escoltarem quina és aquesta proposta."

Torra ha dit que està disposat a assumir tots els riscos -fins i tot els insults que ha rebut- per fer que aquest debat sigui possible.

Quan es reuneixin, el president de la Generalitat li plantejarà tres preguntes: quina és la seva posició sobre el respecte a les llibertats civils a Catalunya, què  pensa del dret a l'autodeterminació del poble de Catalunya i li demanarà que no posi cap problema a la restitució de les lleis socials del Parlament que el Tribunal Constitucional va suspendre.

 

 

Les prioritats

Recuperar les lleis socials és una de les principals prioritats:

"Des del govern creiem que podem incidir d'una manera directa en tota la ciutadania convertint el nostra pla social en el motor republicà. Recuperarem el contingut de les setze lleis socials suspeses pel Constitucional. I això ens permetrà fer polítiques per a tothom."

També ha anunciat que tornarà a obrir les delegacions catalanes a l'estranger al més aviat possible. Ha qualificat la dissolució del Diplocat d'"engany jurídic" i ha anunciat que lluitaran per restituir-lo.

La setmana que ve, ha dit, començarà una ronda de reunions al Palau de la Generalitat amb els grups de l'oposició. Començarà per la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas.

També vol comptar amb la CUP durant la legislatura, perquè considera "que sempre han format part de la solució". Ha comentat que un dels seus fills vota la CUP i una filla forma part d'un CDR.

La proposta del Cercle d'Economia

Torra, tot i que va "celebrar la proposta" del Cercle d'Economia d'aprovar un Estatut amb un rang superior, ha afirmat que "tornar a l'Estatut no és una possibilitat". I ha aprofitat per demanar als empresaris catalans "un punt de lideratge en aquest país, a tots ens interessa que aquest país prosperi".

"El Cercle d'Economia va fer una proposta valenta la setmana passada. Anuncio que la setmana que ve ja començarem a fer reunions amb tots els grups del Parlament."

Recuperar la veu dels presos

Quim Torra ha deixat clar que resoldre la presó dels polítics catalans és un tema nuclear del seu govern.

"Hi ha resolucions del jutge Llarena que són terrorífiques. Estem recuperant una veu. Quan la Marta Rovira marxa a l'exili, aquella carta em va fer pensar molt. Ella deia que no se sentia la veu i em fa fer pensar molt. Els presos polítics i els consellers exiliats estan recuperant la veu. Des de les presons i des de l'exili."

I s'ha mostrat convençut que no hi haurà extradicions:

"Guanyarem totes les extradicions. Allà on hi ha justícia guanyem. A Espanya no hi ha justícia com s'entén en un país democràtic. A Europa no ho entén ningú."

Govern autonòmic o desobediència?

Torra no vol parlar de desobediència, sinó de buscar oportunitats:

"Obeir o no obeir, jo prefereixo parlar d'oportunitats. Ara, el moment és el de la restitució. De la restitució a la constitució, la constitució de la república catalana. Hem recuperat el govern autonòmic i hem de revertir tot el que el 155 ha perjudicat el poble de Catalunya. Després el que ve és avançar, i avançar vol dir buscar oportunitats, anar creant el moment."

Els tuits i els articles polèmics

Torra ha lamentat la interpretació que s'ha fet dels seus tuits i articles qualificats de racistes i xenòfobs:

"M'ha sabut molt greu personalment, perquè vinc de la tradició del catalanisme. I el catalanisme és tot el contrari a tot això. Catalunya és un país d'acollida i lluites compartides."

Els ha relacionat amb un tipus de periodisme irònic, "pugilístic", que es practicava durant els anys de la República:

"Aquest és un país on la tradició irònica amb un periodisme en què d'alguna manera intentes fins i tot provocar el lector. I jo l'he practicat. Demano que tinguem aquest punt d'acceptar aquesta tradició com han fet periodistes com Xammar, Cabot, Barnils."

Fart d'insults

Dimecres passat, Torra ja va anunciar que presentaria una querella per difamació contra el socialista Alfonso Guerra per haver-li dit "nazi", però avui ha amenaçat de presentar-ne unes quantes, perquè està "fart d'aquests insults":

"Estic fart d'aquests insults. Dir-li nazi a un català demòcrata és el pitjor insult que se li pot fer. Si he de presentar querelles, les presentaré, perquè n'estic fart. Per formació jurídica tinc la tendència a pensar que l'altre té part de raó. Per tant, si us plau, deixem d'insultar-nos i comencem a parlar i a debatre."

 

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut