El pantà de Sau, molt buit per la situació de sequera excepcional
El pantà de Sau, molt buit per la situació de sequera excepcional (ACN/Lourdes Casademont)

Entra en vigor el decret per la sequera, que afectarà 224 municipis: consulta'ls

Les mesures afecten gairebé sis milions d'habitants del sistema Ter-Llobregat i l'aqüífer Fluvià Muga

RedaccióActualitzat

La sequera continuada ha portat a decretar noves mesures per reduir el consum d'aigua i garantir-ne l'abastiment. El decret que regula les noves restriccions ja s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOG).

Aquest decret comporta que el sistema Ter-Llobregat i el de l'aqüífer del Fluvià Muga entraran en fase d'excepcionalitat, previsiblement a principis de la setmana que ve. Això implica mesures en 224 municipis on viuen gairebé sis milions de ciutadans
 

 

Amb les reserves d'aigua molt baixes, al 28%, s'han ordenat diverses mesures.
 

Reducció del proveïment d'aigua per habitants i dia

S'estableix una reducció de la dotació d'aigua mitjana de 230 litres per habitant i dia. Aquest cabal inclou activitats econòmiques i comercials.
 

Limitacions a les piscines

L'ús d'aigua potable per ompliment queda limitat a:

-El reompliment parcial de piscines amb sistema de recirculació de l'aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària.

-En centres educatius, l'ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany d'infants. 

Les restriccions no afecten les piscines d'aigua de mar que s'omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d'abastament i de sanejament públiques.

Les restriccions per la sequera excepcional arriben a 224 municipis
Les restriccions per la sequera excepcional arriben a 224 municipis(Europa Press)

Restriccions en l'ús agrícola, industrial i lúdic

Es fa un pas més en la reducció d'aigua en alguns usos:

40% de reducció de l'aigua per a usos agrícoles. A les granges, només es podrà fer servir aigua potable per a l'abeurament i neteja dels animals, i per a la higiene del recinte. Cal utilitzar les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries.

15% de reducció de l'aigua per a usos industrials.

Reducció de l'aigua per a usos lúdics: 15% en usos assimilables i 50% en el reg.  
 

Reg de supervivència a les zones verdes públiques i privades

-Prohibició del reg de zones verdes públiques i privades (S'aplicarà el reg de supervivència. Només es permetrà l'aigua per mantenir viu l'arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores amb la mínima quantitat d'aigua indispensable de 20.00 a 8.00).

-Es manté el reg destinat a la pràctica federada de l'esport en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 450 m³ /ha/mes i complint la resta de limitacions que digui l'ens local.

Prohibició de neteja de carrers amb aigua potable, excepte si la neteja és resultat d'un accident o d'un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d'aigua indispensable. També es permet la neteja d'aparadors i finestres amb galleda i esponja

No hi ha limitacions en el reg amb aigua de pluja recollida en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora.
 

Prohibició d'omplir les fonts ornamentals

Queda prohibit l'ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l'aigua imprescindible pel seu manteniment.

El pantà de Sant Ponç, a Clariana de Cardener, aquest 1 de març
El pantà de Sant Ponç, a Clariana de Cardener, aquest 1 de març (Europa Press/Marc Trilla )

Desembassament de Sau a Susqueda

Davant la situació de sequera, aquest cap de setmana es va anunciar la intenció d'incrementar el volum d'aigua que es deriva de l'embassament de Sau cap a Susqueda per preservar-ne la qualitat i garantir l'ús prioritari, que és l'abastament de la població.

En comptes de desembassar 0,3 hm3 d'aigua al dia, com s'està fent fins ara, es passarà a desembassar-ne 0,5 hm3/dia.

La mesura es mantindrà sempre que no es produeixi el fenomen d'estratificació, és a dir que els fangs inferiors del pantà es barregin amb l'aigua.
 

Pous municipals, aigua regenerada i més ajuts

A banda d'aquestes mesures, en la fase d'excepcionalitat se n'activen altres per disposar de més cabal.

Les més destacades són l'ús d'aigua regenerada com la del tram final del Llobregat; l'aprofitament del Rec Comtal, amb una aportació de 200 litres per segon entre els mesos de maig i juny, i l'extracció de fins a 300 litres d'aigua per segon de pous de sequera municipals, que  l'Agència Catalana de l'Aigua requerirà que es posin en marxa. 

L'ACA també preveu triplicar els ajuts per garantir l'arribada d'aigua a tots els punts que ho necessitin. En aquest sentit, ha decidit incrementar el pressupost fins als dos milions d'euros, per sobre dels 800.000 euros inicials. Aquests ajuts, segons la mateixa ACA, permetran atorgar gairebé totes les peticions que es rebin.

 

ARXIVAT A:
SequeraMedi ambientMeteorologia
Anar al contingut