Teheran

Entren en vigor les noves sancions dels EUA contra l'Iran

Actualitzat

Els Estats Units reactiven les sancions contra l'Iran que Obama va aparcar el 2015. La matinada d'aquest dimarts ha entrat en vigor la primera tanda de sancions després que el president nord-americà, Donald Trump, va anunciar al maig la retirada de l'acord nuclear internacional.

Aquesta primera tongada de sancions se centra en les transaccions financeres i el comerç de matèries primeres. A partir d'ara, es prohibeix a l'Iran l'adquisició de dòlars nord-americans, el comerç d'or, metalls preciosos i materials com l'alumini, l'acer o el carbó. També en resulten afectats el sector automobilístic i les exportacions de les famoses catifes perses o d'aliments, com els festucs.

A més, també s'imposaran sancions als que comprin o facilitin l'emissió de deute iranià.

Trump: "Qui faci negocis amb l'Iran no farà negocis amb els EUA"

Amb aquesta represa de les sancions, els Estats Units busquen aïllar econòmicament el país, forçant les empreses estrangeres, moltes d'elles europees, a tancar els seus negocis al país persa.

Trump creu que, així, forçarà el govern de Rouhani a asseure's a la taula de negociacions per a un nou acord nuclear, més profund que el del 2015.

De fet, el president nord-americà ja ha amenaçat qualsevol altre país que faci tractes amb l'Iran.

 

"Les sancions a l'Iran s'han llançat oficialment. Són les sancions més picants mai imposades i, al novembre, van augmentar fins a un altre nivell. Qualsevol que faci negocis amb l'Iran no farà negocis amb els Estats Units. Estic demanant ni més ni menys que la pau mundial."

 

Mentrestant, la Unió Europea aplicarà a partir d'avui les mesures per limitar-ne l'impacte en les empreses europees, mentre a Teheran, la devaluació del rial, la inflació i la pèrdua d'inversions han accentuat el malestar de la població, que s'ha traduït en manifestacions esporàdiques, en què cada cop se senten més crits contra el govern.

D'aquí a 180 dies, el 5 de novembre, entrarà en vigor la segona ronda de sancions, que inclou prohibicions a les transaccions financeres amb el Banc Central de l'Iran i la compra de petroli, una de les principals fonts de divises del país.

ARXIVAT A:
IranTrump Estats UnitsPròxim Orient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut