Entrem a la casa on el president Macià planejava la revolta per alliberar Catalunya

Una associació de nord-catalans ha impulsat la compra de Vil·la Denise, a Prats de Molló, per convertir-la en un centre d'interpretació històrica

Toni d'ArmengolActualitzat

En un marge del torrent del Castilló, que aboca el fil d'aigua que porta a la Tech, una mica enfilada, hi ha Vil·la Denise, la casa que un matrimoni belga es va construir perquè la seva filla prengués les aigües termals.

La torre, d'estil normand, es va posar a lloguer al cap de pocs anys. L'aleshores veterà activista Francesc Macià va trobar ideal aquell racó apartat i recòndit del Pirineu per dissenyar el seu pla per alliberar militarment Catalunya de la dictadura feixista de Primo de Rivera i proclamar la República Catalana. Amb tres plantes, uns cinc mil metres quadrats de jardí i bosc, el xalet era l'amagatall perfecte per plantejar l'atac.

 

Amb 5.000 metres quadrats de jardí i bosc, el xalet de Vil·la Denise era l'amagatall perfecte per planejar una invasió de Catalunya
Amb 5.000 metres quadrats de jardí i bosc, el xalet de Vil·la Denise era l'amagatall perfecte per planejar una invasió de Catalunya (Toni d'Armengol)

 

Una associació de nord-catalans ha impulsat la compra de Vil·la Denise
L'habitació on Macià reunia el seu estat major per planificar la incursió militar (Toni d'Armengol)

 

El novembre del 1926, la Gendarmeria, que els vigilava, va desbaratar els plans dels pocs centenars de joves d'Estat Català que feien instrucció i acumulaven armament a prop de la vil·la, al costat de Macià. El judici de París es va enllestir amb una multa i una condemna mínima per tinença d'armes.

El futur president va haver de marxar a Bèlgica i iniciar un llarg periple per Amèrica per recaptar fons per a futures aventures; unes aventures que el portarien, un cop caiguda la monarquia borbònica, a la presidència de la Generalitat cinc anys després, poc abans de la seva mort el Nadal del 1933.

 

Símbol de resistència i vincle entre el nord i el sud

Vil·la Denise és, doncs, un símbol de la resistència independentista i del vincle entre la Catalunya Nord i la Sud. Per això, des de fa temps, els activistes nord-catalans estaven pendents de la venda del vell xalet. Tot es va precipitar aquest estiu. Una vintena de persones van decidir començar a buscar finançament per comprar-la i convertir-la en un centre de la memòria catalanista.

Van contactar amb les institucions catalanes i el mateix president Puigdemont ho va vetllar com un projecte propi. Gràcies a les gestions, també de la Cambra de Comerç de Barcelona, va aparèixer la figura de l'empresari vallesà Jaume Aragall, que hi ha posat els diners. Aragall va formalitzar la compra aquest dilluns i n'ha fet cessió a l'associació Casa Macià, que aplega els activistes nord-catalans.

 

Vil·la Denise es va construir perquè la seva filla prengués les aigües termals
 L'habitació on la gendarmeria va detenir Macià (Toni d'Armengol)

 

L'alcalde de Prats, Claudi Ferrer, i l'advocada de l'associació, Annabel Brunet, en són les cares visibles, però el projecte, com diuen, és un regal per a tots els catalans, els del nord i els del sud.

"Aquesta casa tindrà com a objecte simbolitzar la lluita comuna que tenim els catalans del nord i els catalans del sud i aquesta voluntat comuna de recuperar les nostres llibertats nacionals", diu Brunet.


L'associació vol convertir Vil·la Denise en un centre d'interpretació històrica i cultural, un casal que es converteixi també en un atractiu turístic per a una zona deprimida que promocioni la llengua catalana.

 

Un cop adquirida Vil·la Denise, ara comença un llarg procés per recaptar fons per remodelar l'edifici
Un cop adquirida Vil·la Denise, ara comença un llarg procés per recaptar fons per remodelar l'edifici (Toni d'Armengol)

 

La Vil·la Denise es convertirà en un centre d'interpretació històrica
La Vil·la Denise es convertirà en un centre d'interpretació històrica (Toni d'Armengol)

 

Ara comença per a ells també un llarg procés per recaptar fons per remodelar l'edifici, molt malmès per anys d'abandonament. Només per la planta baixa es calcula un pressupost de 25.000 euros, però és el sostre i les plantes superiors les que necessitaran una obra més important.

L'objectiu a més curt termini és que es pugui celebrar la Diada de l'11 de setembre aquest any mateix, i commemorar també l'estada de Macià a la vil·la -com fan cada any- a finals d'octubre.

 

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut