Guardonats amb els Premis nacionals de Cultura 2018
Guardonats amb els Premis nacionals de Cultura 2018
Badalona

Entrega reivindicativa dels Premis Nacionals de Cultura 2018

Moltes mencions durant la gala a l'actual situació que es viu a Catalunya, amb presos independentistes i polítics exiliats

Actualitzat

L'entrega dels Premis Nacionals de Cultura 2018 ha tingut un marcat aire reivindicatiu. Diversos guardonats a la gala, que s'ha fet aquest dijous al vespre al teatre Zorrilla de Badalona, han reivindicat "la cultura com a pont de diàleg", han defensat la "llibertat" i han fet una crida per exigir "justícia".

Els guardonats han estat el magazín digital "Catorze", el Centre de Titelles de Lleida, la Fundació Festa Major de Gràcia, la Fundació Pau Casals, així com els escriptors Jordi Pàmias i Valentí Puig, els directors d'escena Josep Anton Codina i Albert Vidal, l'artista Fina Miralles i l'il·lusionista Hausson.

 

La gala de lliurament dels premis ha coincidit en el dia que la justícia alemanya ha acceptat l'extradició de Carles  Puigdemont només pel presumpte delicte de malversació.

Entre els guardonats, Carla Carbonell, presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia s'ha expressat en aquest sentit.

"Som un poble especialitzat a potenciar les nostres capacitats i superar les adversitats, un poble que fa de la seva llengua i cultura el seu estendard i de la sardana i el color groc un símbol de llibertat."

 

Per la seva banda Eva Piquer, directora del també premiat magazín digital "Catorze" ha demanat "als qui encara tenen veu que denunciïn la injustícia"

"La cultura és l'únic flotador al qual aferrar-se quan assetja la intempèrie moral, és allò que queda quan la resta es trenca."

"Denunciïn la injustícia des de tots els altaveus possibles".

 

 

El president Quim Torra, ha aprofitat també la seva intervenció per recordar la figura de Carles Puigdemont i reclamar l'alliberament dels líders independentistes empresonats i el retorn dels exiliats.

 

"Fins que ells no comparteixin una diada com la que estem celebrant, res no serà normal. Esperem i desitgem la seva llibertat immediatament."

 

 

 

La gala dels premiats

El CoNCA, Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, també ha distingit la Fundació Pau Casals, impulsora dins i fora de les fronteres catalanes de la música com a mitjà d'expressió cultural i humanístic; el Centre de Titelles de Lleida, organitzador d'una fira única a Catalunya en el seu gènere; Hausson, Jesús Julve, gran renovador de l'il·lusionisme a Catalunya; la tasca del director i gestor teatral Josep Anton Codina; l'excel·lència en la representació cultural del territori del poemari de Jordi Pàmias; l'exigència en la construcció d'una veu i una mirada personals amb vocació universal de l'escriptor Valentí Puig i l'artista Fina Miralles, pionera del land art i el body art a Catalunya.

La gala ha comptat amb les actuacions del cor infantil Amics de la Unió de Granollers i el Quartet Joan Vives que s'han fet seu el tema "Meravellós regal" de Txarango. També ha intervingut el raper Poor Tràmit, que ha dedicat un tema als refugiats tot reconeixent la tasca que duu a terme l'ONG de Badalona Open Arms. En el moment de rebre el guardó el mag Hausson no s'ha pogut estar de fer un truc.

 

 

El CoNCA

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) concedeix des de fa 10 anys els Premis Nacionals de Cultura.

Els Premis Nacionals van ser instituïts per la Generalitat republicana el 1932, es van interrompre amb la Guerra Civil el 1938 i es van reprendre el 1982, han reconegut la tasca de més de 800 creadors, professionals i entitats del sector cultural del país al llarg de les seves 43 edicions.

ARXIVAT A:
Premis Nacionals de CulturaQuim Torra
Anar al contingut