La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, aquest juliol (REUTERS/Wolfgang Rattay)

Entre l'espasa i la paret, el BCE apuja tipus d'interès i avisa que hi tornarà aviat

La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, admet que ve una frenada econòmica i demana als estats que actuïn per rebaixar el preu de l'energia

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Francesc Serra

Cap de la secció d'Economia d'Informatius de TV3

@fx_serra

Els tipus d'interès s'allunyen definitivament dels mínims històrics, i molt ràpid. El Banc Central Europeu ha decidit una pujada sense precedents en la seva història; de cop, 0,75 punts. D'aquesta manera, els tipus d'interès oficials a la zona euro, que estaven fins ara al 0,5%, passen a l'1,25%. I tornaran a pujar, això segur.

Hi ha recorregut a l'alça, perquè el que es vol és aplacar una inflació que és persistent, ho notem cada dia a peu de carrer. I també, perquè la resta de bancs centrals van molt al davant. Sobretot els Estats Units, amb tipus d'interès al voltant del 2 i mig per cent. També són més alts al Regne Unit.

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha admès en roda de premsa que ella sola no pot fer baixar el preu del gas o del petroli, ni reduir la inflació. Així doncs, perquè ha apujat els tipus d'interès de manera tan agressiva, com mai? Perquè està entre l'espasa i la paret. Perquè la seva principal missió, oficialment, és garantir l'estabilitat de preus, i quan la inflació europea està en el 9%, no pot quedar-se de braços plegats.


El BCE, a contrapeu

Però potser arriba tard, després d'anys i anys abocant a l'economia estímuls que han inflat bombolles financeres i immobiliàries. I el que és pitjor, de retruc, pot contribuir a aprofundir una frenada econòmica que ja es dona per descomptada.

Tot plegat per intentar frenar la inflació, malgrat que la mateixa Christine Lagarde admet que pot ser un esforç fins a cert punt inútil, perquè una pujada dels tipus d'interès no farà aparèixer més gas ni petroli, ni tampoc aturarà la guerra a Ucraïna. I, per tant, els preus no baixaran com per art de màgia. I demana als socis europeus que "facin la seva feina" per a reduir el cost de l'energia.

"Jo no puc reduir el preu de l'energia, ni convèncer als grans operadors que ho facin. Ni reformar el mercat de l'energia; m'agrada veure que la Comissió sí que ho està fent."


Decisió "política"

Però l'alternativa -seure i no fer res- és políticament impracticable pel BCE. D'entrada, perquè semblaria que ignora la seva principal "missió", consagrada en els tractats europeus; però, sobretot, perquè països com Alemanya ja fa temps que demanen un canvi de rumb, que sembla inajornable.

Almenys, amb el moviment anunciat avui aconseguirà un efecte positiu; l'euro pujarà de valor, i això hauria d'ajudar a comprar gas i petroli més barats (normalment, es compren en dòlars). A més, la pujada dels tipus d'interès també pot portar alguns bancs a donar més rendiment pels estalvis, tot i que, de moment, en veiem pocs senyals.

El que és segur és que d'aquí a finals d'any s'encarirà encara més el cost d'endeutar-se per a governs, empreses i famílies. Lagarde ha avisat que tornarà a pujar els tipus d'interès, però sense concretar magnitud ni calendari.

"No és una decisió aïllada. Decidirem a cada reunió la pujada que calgui fins arribar al nostre objectiu..."

 

ARXIVAT A:
Banc Central Europeu
Anar al contingut