Gairebé el doble de contagis entre el públic dels tres grans festivals del juliol

Salut conclou que els controls d'antígens a l'entrada no van evitar que hi hagués transmissió, mentre els organitzadors valoren les dades com a positives
Jordi Brescó Montserrat Actualitzat
TEMA:
Salut

Els festivals musicals multitudinaris Canet Rock, Vida i Cruïlla, que van tenir lloc a principis de juliol a Canet de Mar, Vilanova i la Geltrú i Barcelona, van accentuar l'augment de contagis entre els assistents.

És la conclusió a la que ha arribat un estudi coordinat per l'Agència de Salut Pública de Catalunya, els resultats del qual s'han anunciat aquest dimecres.

La seva secretària, Carmen Cabezas, ha explicat que entre el públic dels tres grans festivals hi va haver pràcticament el doble de contagis respecte l'anomenat "grup control", una selecció de quasi 50.000 persones, representatives demogràficament, que no van assistir a cap dels tres certàmens.

Concretament van ser 2.279 les persones que van donar positiu per Covid durant els 14 dies posteriors als festivals, una diferència de 842 casos respecte el grup control.

Tot i posar aquestes dades en context, tenint en compte sobretot la variant delta, els resultats refermen Cabezas en la decisió de mantenir les últimes restriccions establertes per Salut. 

"En l'actual situació epidemiològica, aquests festivals no es poden fer de peu. Cal que el públic estigui assegut, s'ha de garantir la distància sempre"


Falsos negatius a l'entrada

Salut detalla que el sistema de cribratge amb les proves d'antígens a l'entrada va aconseguir detectar positius, però no tots els esperats com per evitar que hi hagués aquest nivell de transmissió del virus.

Cabezas ha explicat que 271 persones van assistir als festivals tot i haver estat positius en dies previs a la seva celebració. Es van saltar la quarantena i els tests d'antígens no els van detectar.


Els organitzadors relativitzen les dades

Després dels de la sala Apolo i el Palau Sant Jordi, aquest és el primer experiment que ofereix uns resultats pitjors del que els organitzadors desitjaven. Tot i això, el context general d'altíssima transmissió del virus durant el qual es van celebrar aquests festivals conviden els promotors a relativitzar les dades.

El director del Cruïlla, Jordi Herreruela, critica que aquestes estadístiques no siguin valorades com a positives, ja que en els festivals "la propagació del virus és molt petita comparat amb el conjunt de la societat". 

Herreruela ha recordat les condicions extraordinàries que caracteritzaven el Cruïlla, on es van reunir 20.000 persones sense distància de seguretat, una situació "que en principi és d'alt risc".  

"Si agaféssim una mostra de gent que va al transport públic, o en avió, o en restaurants, i ho comparéssim amb un grup de gent que no hi ha anat, trobaríem una incidència molt més alta. I es tracta d'activitats que estan en marxa".

Des del Cruïlla reconeixen les dificultats a l'hora de fer els cribratges, i per això demanen la implicació de les farmàcies: "La solució passaria perquè fossin els farmacèutics, i no els promotors de concerts, els que es convertissin en notaris de la nostra salut". 

Un dels escenaris del Festival Cruïlla, en ple festival (CCMA)

Tots tres festivals es van celebrar en ple repunt de casos, sota el paraigua d'aquest estudi científic que obligava tots els assistents a passar un test d'antígens i a portar mascareta, tot i realitzar-se a l'aire lliure.

El passat 16 de juliol, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va declarar que permetre aquests festivals havia estat un error. Les estadístiques aleshores mostraven que, en aquesta onada, la franja de gent jove era la més afectada; precisament els joves van ser majoria en aquests certàmens.

El Cruïlla va ser el festival més multitudinari dels tres, amb uns 20.000 assistents diaris durant tres jornades. També va durar tres dies el Vida; al seu recinte s'hi van concentrar 10.000 persones diàries. El Canet Rock es va celebrar durant un sol dia, reunint a 22.000 assistents.

Precisament el Canet Rock va ser el festival que més positius va registrar; en van ser 956. Al Cruïlla es van detectar 857 casos, i al Vida, 466.

ARXIVAT A:
Covid-19 Salut Coronavirus Música
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut