Madrid

Entra en vigor la reforma del Constitucional que permet inhabilitar les autoritats que no acatin les resolucions

A la pràctica, això podria servir per inhabilitar Artur Mas com a president de la Generalitat

RedaccióActualitzat

El Butlletí Oficial de l'Estat publica avui, dissabte, la reforma que habilita el Tribunal Constitucional per suspendre de les seves funcions els càrrecs públics que incompleixin les seves sentències.

La reforma es va tramitar per la via d'urgència tant al Congrés com al Senat i ha estat aprovada el PP amb tota l'oposició en contra. 

Segons els populars, l'objectiu és dotar el tribunal de més poder sancionador, per assegurar el compliment de les sentències. S'estableix un procediment que comença per demanar a l'incomplidor que doni explicacions en un informe. Si continua incomplint, la novetat és que el tribunal podrà acordar la suspensió de funcions de les autoritats que no estiguin acatant les seves sentències.

Portat al moment polític actual, això vol dir que el tribunal pot acordar la suspensió de Mas si incompleix a partir d'ara qualsevol sentència sobre els recursos que es puguin presentar contra el desenvolupament del full de ruta.

La veu dels experts

Era necessària aquesta reforma? Això és el que hem preguntat a dos catedràtics d'universitats madrilenyes amb opinions enfrontades. Yolanda Gómez, catedràtica de Dret Constitucional de la UNED:

"Si l'objectiu de la reforma és consolidar el caràcter executiu de les sentències del Tribunal Constitucional, crec que és positiu. Si les sentències poden no complir-se a voluntat dels que estan obligats, realment el sistema no funcionaria."

En canvi, catedràtic català de l'Autonòma de Madrid Antoni Rovira diu que la reformsa és errònia i innecessària i no es podrà aplicar:

"No diu quant temps es pot suspendre. A més, què passa immediatament? Que el president agafarà les funcions de vicepresident i continuarà portant les mateixes activitats? I després n'hi haurà un altre que agafarà les funcions, perquè la presidència de la Generalitat, la presidència d'una comunitat autònoma no pot quedar buida. Per tant, és un tràmit infinit. Això no es podrà aplicar."

Segons Rovira, al darrere hi ha hagut molta por i moltes presses.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut