Una moneda d'euro mig submergida en aigua.
La CE preveu un dèbil creixement de l'economia aquest 2014 per a la zona euro i per al conjunt de la Unió Europea. (Foto: Reuters)
Brussel·les

Entra en vigor a tot Europa la llei de morositat que fixa en 60 dies el termini general de pagament

Tots els països de la Unió Europea estan obligats a complir la llei de morositat europea, que a l'estat espanyol està en vigor des del 22 de febrer.

RedaccióActualitzat
Tots els països de la UE estan obligats a complir la llei de morositat europea que entra en vigor aquest 16 de març. La normativa preveu que les administracions paguin als seus proveïdors a 30 dies i que les empreses ho facin en un termini màxim de 60. A l'estat espanyol, la llei està en vigor des del 22 de febrer.
 
El govern espanyol va traslladar la llei europea a través del decret llei de mesures de suport a l'emprenedor i d'estímul al creixement i a la creació d'ocupació. A grans trets, aquest decret redueix el termini de pagament general de 60 a 30 dies, ampliable, però, a 60 si hi ha acord entre les dues parts.
 
Sobre el paper, doncs, la nova regulació espanyola és força més restrictiva que la normativa europea, almenys pel que fa a terminis.
 
Entre les modificacions aprovades també destaca que s'incrementa l'interès de demora en un punt, i que si es produeixen ajornaments de pagament, d'entrada es podrà exigir una multa de 40 euros més totes les despeses que es generin del procés per recuperar el pagament.

Una mitjana de 140 dies
 
A Espanya la mitjana actual de pagament de les administracions públiques és de més de 140 dies, i de 90 dies en el cas de les empreses. La directiva obre la porta a la possibilitat de denunciar l'Administració espanyola davant la Unió Europea si paga amb retard.

Tot i aquestes mesures, les administracions veuen difícil complir amb la normativa perquè asseguren que no tenen diners. I els empresaris tampoc creuen que es compleixi si s'apliquen les sancions, perquè fins ara la llei de morositat ha sigut paper mullat. La Comissió Europea assegura que farà un seguiment de la implantació als diferents països i que actuarà si es detecten infraccions.
 
Anar al contingut