Entitats ecologistes reclamen que no s'incinerin els residus sanitaris

Alerten que la crema de material plàstic provinent dels hospitals pot estar generant més contaminació

Anna LasagaActualitzat

Una de les conseqüències de la crisi sanitària del coronavirus és la generació d'una gran quantitat de residus hospitalaris. A la incineradora de Mataró, per exemple, hi arriba el material d'una trentena d'hospitals. Des del 26 de març, hi han arribat 1.200 tones de residus provinents de centres hospitalaris, en gairebé una trentena de camions diaris.

Habitualment aquests productes s'esterilitzen i es porten a un abocador, però l'enorme volum de residus que es genera actualment va fer que l'Agència Catalana de Residus n'autoritzés la incineració. Ara, algunes entitats ecologistes demanen més controls.

Denuncien que la crema de material plàstic pot estar generant més contaminació i que no segueix el protocol ambiental per la manca d'esterilització prèvia. Arran d'una denúncia que va fer l'entitat mataronina Terra Verda, la Fiscalia de Medi Ambient ha obert una investigació sobre la crema de residus sanitaris.

 

Un camió descarrega material sanitari a la planta de residus de Mataró
Un camió descarrega material sanitari a la planta de residus de Mataró (ACN / Jordi Pujolar)

 

La fundadora de la plataforma ciutadana Residu Zero, Mercè Girona, denuncia que no s'analitza allò que arriba dels hospitals i que hi ha materials de vinil i de PVC:

"Estan dient que els arriben les bosses tancades. Estimen, segons els diuen els hospitals, que hi ha materials que són de vinil, altres de PVC, molt poquets, però realment una caracterització del que entra provinent dels hospitals no s'ha fet".

Girona assenyala que residus sanitaris com els guants, les sondes, les cànules o altres productes amb components de PVC i plàstics contenen substàncies que poden fer augmentar el nivell d'emissió de compostos contaminants, com les dioxines o els furans.

 

Des de la incineradora ho neguen. El director del Consorci de Residus del Maresme, Carles Salesa Mirabet, explica que el material fet de PVC no els arriba:

"Aquesta mascareta, els barrets, els guants, els protectors de peus... tot això, en la immensa majoria, és polipropilè i polietilè de baixa densitat. És plàstic, però no és PVC, a diferència d'alguna part del residu sanitari que no ens està arribant a nosaltres i que es manté a les instal·lacions d'esterilització".

La manera de saber si es generen o no més dioxines seria mesurar-ne la sortida, però aquest control només es fa quatre vegades a l'any. Des de la planta asseguren que altres controls que sí que es fan contínuament, com el de la presència de clor, un element necessari perquè es generin dioxines, els mostren que no ha pujat gens.

 

L'interior de la planta de tractament de residus de Mataró
L'interior de la planta de tractament de residus de Mataró (ACN / Jordi Pujolar)

 

Els ecologistes reclamen que es tornin a esterilitzar els residus

Una quarantena d'entitats ecologistes han reclamat a la Generalitat que deixi d'incinerar residus sanitaris infectats per la Covid-19 a les plantes de Mataró, Sant Adrià de Besòs i Tarragona perquè consideren que "no estan preparades". Creuen que aquests residus s'han de gestionar a les plantes d'esterilització amb autoclau on es tractaven abans de l'actual crisi sanitària, com les de Sant Fost, Constantí i Terrassa.

Amb l'epidèmia en retrocés, demanen que es torni a activar el tractament d'esterilització i que s'aposti pel material de protecció reutilitzable, de manera que es redueixin els enviaments de residus sanitaris a les incineradores.

 

El professor de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona i metge assessor de la Unió Europea Eduard Rodríguez Farré alerta que les partícules que surten de les incineradores tenen efectes sobre l'aparell respiratori i cardiovascular:

"No és només les dioxines i els furans, sinó les nanopartícules i micropartícules que surten, que tenen impactes sobretot sobre l'aparell respiratori, però també el cardiovascular".

A més, les entitats ecologistes demanen que s'avanci cap al tancament de les incineradores pel risc per a la salut que suposen.

 


 

ARXIVAT A:
Coronavirus EcologiaMedi ambientSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut