Barcelona

Entitats de metges i pacients reclamen en el Dia Sense Tabac que es prohibeixi fumar en espais públics

Dia Mundial Sense Tabac reivindicatiu. Organitzacions socials, mèdiques i de pacients de l'Estat aprofiten la data per reclamar al govern espanyol que prohibeixi fumar a tots els espais públics tancats, també als bars i restaurants de menys de 100 metres quadrats. D'aquesta manera s'evitaria que més de 3.000 persones fumadores passives morin cada any a Espanya. Segons diverses enquestes, un 24% dels espanyols són fumadors diaris habituals. Una xifra que pràcticament s'ha estancat des de l'any 2006, quan va entrar en vigor la llei antitabac. Per reduir el nombre de consumidors, molts centres d'atenció primària ofereixen sessions de teràpia.

Actualitzat
El 31 de maig és el Dia Mundial Sense Tabac. Coincidint amb aquesta jornada, organitzacions socials, mèdiques i de pacients fan una crida perquè la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, reformi la llei antitabac. Volen que s'endureixi, amb l'objectiu que tots els llocs públics, bars i restaurants siguin espais lliures de fum. Asseguren que si es pren aquesta mesura, es podran salvar 3.000 vides a l'any de fumadors passius.

El manifest a favor d'una ampliació de la llei antitabac també demana un augment dels impostos sobre els productes del tabac, així com ajudes econòmiques als addictes per ajudar-los a deixar de fumar. Aquesta petició està recollida en un manifest que firmen la Societat Espanyola de Pneumologia, SEPAR, l'Associació Espanyola contra el Càncer, la Societat Espanyola d'Arteriosclerosi, la Fundació Espanyola del Cor i el Fòrum Espanyol de Pacients. El manifest és l'inici d'una campanya que porta per lema "Quan algú fuma, tots fumem".

Segons explica a Catalunya Ràdio la doctora Isabel Merin, experta en tabaquisme de la SEPAR, la població té molt poca consciència del perill que suposa el tabaquisme passiu. Merin ha posat d'exemple un cas molt significatiu en l'àmbit laboral com és el dels cambrers. La pneumòloga també parla de la gravetat de fumar en llocs tancats en presència de criatures, com per exemple a l'interior d'un cotxe. Finalment, Merin alerta també de fins a quin punt el tabaquisme passiu pot afectar el fetus.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut