janquim

Entitats d'atenció als discapacitats centren l'atenció en l'ús positiu de les noves tecnologies

Internet i les noves tecnologies també tenen ressò en les entitats no lucratives que intenten dur a terme accions socials. N'hi ha exemples variats, i una d'aquestes proves és el que fan algunes associacions per traslladar els coneixements i les aplicacions d'aquests recursos al terreny de les persones amb necessitats d'atenció especial.

Actualitzat
Diverses entitats dedicades a l'acció social han llançat un manifest en què es comprometen a adoptar les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i a acostar aquestes eines a les persones amb discapacitats. Volen establir un pla d'introducció de les noves tecnologies en aquest entorn i crear un grup impulsor que vetlli per defensar els interessos d'aquestes persones també en l'aspecte tecnològic.

L'aprovació d'aquesta estratègia es va fer uns dies enrere en la primera jornada sobre tecnologia i discapacitat, que va tenir lloc a Barcelona el 15 de novembre. Els membres de les organitzacions no lucratives que hi assistien van participar en tallers experimentals sobre eines específiques com ara el Messenger Visual.

Imatges en comptes de paraules

El Messenger Visual és un projecte de servei de missatgeria instantània basat en icones amb l'objectiu de possibilitar la comunicació entre persones que tenen dificultats de lectura, escriptura, d'expressió o de moviment. Empra un sistema alternatiu de comunicació que representa paraules i conceptes a través de símbols.

La versió 1.0 utilitza els pictogrames d'ARASAAC distribuïts, amb llicència Creative Commons. Forma part d'un paquet més extens d'eines adreçades a les persones amb necessitats especials que s'ofereixen en una comunitat virtual del Centre per a la Innovació Tecnològica Adaptada a les Persones.

Gent gran o menors d'edat

També es van presentar iniciatives com el Casal Digital, un portal web que vol ser útil a les personesa adultes amb discapacitat intel·lectual i a persones afectades d'alguna forma de demència senil. A l'altre extrem de la piràmide d'edats com a públic objectiu hi ha els nens amb necessitats educatives especials, un col·lectiu que intenta atendre el portal La Mosqueta amb el seu paquet d'aplicacions.

A la sessió van acudir-hi prop de cent persones en representació d'entitats convocades per les fundacions Mas Albornà i Maresme. L'activitat demostra que en el terreny de l'acció social és cada vegada més important la utilització d'aquests instruments, per millorar el servei que s'ofereix i el grau d'incidència en la societat i també per mirar de reduir l'anomenada "fractura digital" amb accions puntuals arreu del país.
Anar al contingut