Una criatura jugant a l'escola bressol
Una criatura jugant a l'escola bressol en una imatge d'arxiu
Barcelona

Ensenyament vol que les famílies paguin el 50% de la plaça a les escoles bressol municipals

La Generalitat ha comunicat que el pròxim curs rebaixarà fins a 875 euros la subvenció anual per plaça a les llars d'infants municipals, gairebé 500 menys que aquest any. I proposa que les famílies assumeixin el 50% del cost total, en comptes del terç actual.

RedaccióActualitzat
La Generalitat planteja que les famílies amb fills a les escoles bressol municipals paguin el 50% del cost anual de la plaça. L'altra meitat se la repartiran a parts iguals el mateix govern i els ajuntaments. Aquesta és la proposta que Ensenyament ha traslladat als ajuntaments a la reunió de la comissió mixta de les guarderies municipals, on s'ha comunicat que l'aportació de la Generalitat per alumne es reduirà el curs que ve fins a 875 euros anuals.

En dos anys, la subvenció s'ha retallat gairebé un 50%. El curs passat, l'aportació era de 1.600 euros, xifra que aquest curs han baixat fins a 1.300. De cara al curs 2012-2013, encara baixa més, fins als 875 euros.

La Generalitat apel·la a un estudi que situa el cost d'una plaça de llar d'infants a Catalunya, sense  tenir en compte l'hora d'acollida ni el menjador, en 3.240 euros per alumne i any. Les famílies s'hauran de fer càrrec de la meitat d'aquest import, quan actualment n'assumien un terç.

D'aquesta manera, la quota mensual rondarà els 170 euros, sense incloure-hi el menjador ni els altres serveis complementaris. A les llars que són propietat de la Generalitat, la quota mensual per al curs vinent serà de 98 euros.

La Generalitat assegura que la mesura és "conjuntural" i destaca que hi haurà beques per a les famílies amb rendes baixes, tot i que no se n'ha donat cap xifra. La consellera, Irene Rigau, ha plantejat que el preu per cada família s'estableixi en funció de la renda. Es faria a partir de bandes tarifàries o beques, però de moment no hi ha res concret, ni tant sols si hi haurà recursos per a beques.

La Generalitat va anunciar que l'aportació variaria segons la dimensió i condicions socioeconòmiques del municipi, però de moment ha posat damunt la taula la xifra de 875 euros.

Tot i que el debat a la comissió mixta encara no està tancat, Ensenyament defensa que els canvis ja s'aplicaran el curs vinent "amb temps suficient per poder reorganitzar el servei i el preu de les matrícules".

La Federació de Municipis de Catalunya, presidida pel socialista Manel Bustos, ja hi ha reaccionat en contra, i ha convocat una reunió urgent, per aquest dijous, dels ens locals adherits a la comissió mixta.

Bustos ha denunciat que la proposta d'Ensenyament "vulnera" el model de finançament del Departament. També afirma que la consellera, Irene Rigau, ha proposat augmentar les ràtios a les classes amb alumnes de més d'un any.
Anar al contingut