Una classe de Primària.
La sentència admet recurs.
Barcelona

Ensenyament recorrerà la sentència que obliga a escolaritzar en castellà els fills de 4 famílies més

La Conselleria d'Ensenyament presentarà recurs al Tribunal Suprem contra la decisió del TSJC que torna a avalar el castellà com a llengua vehicular. La Generalitat vol evitar que s'obrin "esquerdes" en el model d'immersió. Somescola.cat hi veu l'inici de la segregació lingüística.

RedaccióActualitzat
La Conselleria d'Ensenyament presentarà recurs al Tribunal Suprem contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de tornar a avalar el castellà com a llengua vehicular a l'escola catalana. La Generalitat vol evitar que s'obrin "esquerdes" en el model d'immersió.

La consellera, Irene Rigau, creu que les quatre sentències (una per família) no qüestionen el model d'immersió, sinó que interpreten de forma errònia la Llei d'Educació de Catalunya, que preveu que els alumnes que ho demanin puguin rebre atenció individualitzada en castellà dels 3 als 6 anys. Rigau ha justificat que les sentències "deixen entreveure que aquesta atenció es pot sol·licitar en altres etapes". De fet, una fa referència a un alumne que fa segon de primària.

Rigau ha remarcat que la Generalitat ja compleix amb la seva obligació, perquè dos dels quatre demandants, que fan P5, ja reben atenció individualitzada. El tercer és el que fa segon de primària, i ja ha rebut ensenyament en castellà, i el quart cas és el d'un noi de segon d'ESO i que també rep atenció lingüística individualitzada, perquè ho va demanar abans que s'aprovés la LEC.

La plataforma Somescola.cat ha afirmat en un comunicat que la sentència "confirma l'inici de la segregació lingüística" a les escoles catalanes, un procés que, diuen, ja va començar amb la resolució del 8 de març i ara "s'està consolidant".

Somescola ha reclamat "fermesa" a les autoritats educatives. "Ja no val dir que es tracta d'uns casos minoritaris, ni d'una anècdota, sinó que forma part d'una estratègia ben organitzada per qüestionar el model d'escola catalana", ha argumentat.

El TSJC ha donat la raó parcialment a les quatre famílies que havien demanat que el castellà fos la llengua vehicular en l'educació dels seus fills. Fa uns quants mesos, ja va avalar en una interlocutòria la immersió en català, però també el dret que s'atengui individualment el dret de rebre l'ensenyament en castellà.

La justícia argumenta que tant el català com el castellà, com a llengües oficials a Catalunya, són vehiculars en el sistema educatiu i recorda que el Tribunal Constitucional ja s'ha pronunciat en aquest sentit. La sentència remarca que l'administració ha d'adoptar les mesures necessàries per fer possible la petició de les famílies. És el mateix que va passar ja fa mesos amb tres famílies que també van demanar l'escolarització en castellà.

El mateix tribunal ha anul·lat aquest dijous que el català sigui llengua preferent a l'Ajuntament de Barcelona.
Anar al contingut