"Ens hem hagut d'empassar les llàgrimes", el discurs d'una infermera pels morts de Covid
Aroa López, supervisora d'infermeria de Vall d'Hebron, ha parlat en nom dels professionals sanitaris i dels treballadors essencials (EFE/JuanJo Martín)

"Ens hem hagut d'empassar les llàgrimes", el discurs d'una infermera pels morts de Covid

Aroa López, infermera de l'hospital Vall d'Hebron, demana, en l'acte que s'ha fet a Madrid, que "no oblidem, per favor, mai, la lliçó apresa"

RedaccióActualitzat

"Qui es cuidarà de nosaltres si la persona que ens cuida no pot fer-ho? No oblidem, per favor, mai, la lliçó apresa."

Amb aquestes paraules ha tancat la seva intervenció en l'acte de record i homenatge a les víctimes de la Covid-19 la infermera Aroa López, de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona. 

López, supervisora d'infermeres d'Urgències, és una de les tres persones que han intervingut en aquesta cerimònia que s'ha fet al pati del Palau Reial de Madrid

Ha començat dient que "participar en aquest acte és un privilegi trist", i ha assegurat que, malgrat haver viscut "experiències molt difícils" al llarg de la seva vida professional, aquesta "ens marcarà per sempre".

"Ha estat molt dur, ens hem sentit impotents, amb una sensació brutal d'incertesa i la pressió d'haver de decidir i aprendre sobre la marxa."


"Hem viscut situacions que et fan mal a l'ànima", ha afegit, i ha remarcat que "qui hi havia darrere dels EPI no eren herois, érem persones que s'allunyaven de les seves famílies per protegir-les d'un possible contagi".

López també ha explicat que arran de la pandèmia han après a transmetre ànims als malalts a través dels ulls, "l'única part del cos que ens quedava visible".

"Hem cobert les necessitats bàsiques i emocionals, hem estat missatgers de l'últim adeu per a persones grans que morien soles." 

"Hem donat la mà, i ens hem hagut d'empassar les llàgrimes quan algú ens deia 'no em deixis morir sol'."


López ha volgut agrair els aplaudiments de la ciutadania durant el confinament i ha demanat "de tot cor" que es respectin les recomanacions sanitàries.

També ha tingut un record per als professionals sanitaris "que van hi van deixar la vida, en la lluita" i ha demanat que el seu esforç no sigui en va.

En aquest sentit, s'ha adreçat als responsables polítics per demanar-los suport a la salut pública:

"Vull demanar també als poders públics que defensin la sanitat de tots. Que recordin que no hi ha millor homenatge als que ens van deixar que vetllar per la nostra salut i garantir la dignitat de les nostres professions." 

 

L'homenatge d'estat a les víctimes de la Covid-19 s'ha fet a la plaça del Palau Reial, a Madrid (EFE/JuanJo Martín)


L'acte d'homenatge i record a les víctimes de la Covid-19 ha estat sobri. L'han presidit Felip VI, la reina Letícia, la princesa Elionor i la infanta Sofia.

Hi han assistit unes 400 persones, entre les quals el govern espanyol, les presidentes del Congrés i del Senat, els presidents dels tribunals Suprem i Constitucional, els 17 presidents autònòmics i representants de les instituciones de la Unió Europea

 

L'homenatge d'estat a les víctimes de la Covid-19 ha estat presidit pels reis (EFE/JuanJo Martín)


També el cap de l'oposició, Pablo Casado, i els tres anteriors presidents del govern espanyol: José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy. I els màxims responsables de l'Organització Mundial de la Salut i de l'Organització Mundial del Turisme.

Més enllà de la representació institucional, hi havia representants dels treballadors essencials i un centenar d'afectats pel coronavirus.

Ha durat gairebé una hora i s'hi ha fet una presentació en euskera, català, gallec, anglès i francès.

 

Hernando Fernández Calleja, germà del periodista Fernando Calleja, ha recordat els ciutadans morts de Covid-19 (EFE/Mariscal)


Abans que Aroa López hi ha intervingut Hernando Fernández Calleja, germà del periodista José María Calleja, mort de Covid-19.

Ha repassat noms de persones conegudes i també de ciutadans anònims morts de Covid-19, i ha dit que la malaltia és "una executora freda, cruel i destructora" que "continua sent-hi a tot el món".

La tercera i última persona a intervenir-hi ha estat Felip VI. El rei d'Espanya ha lloat la feina dels treballadors que han lluitat contra la Covid-19 arriscant-hi la vida.

 

Quim Torra participa en l'ofrena en el peveter instal·lat en el centre de la plaça del Palau Reial de Madrid (EFE/JuanJo Martín)


També ha tingut paraules de record per a la gent gran que ha mort pel coronavirus, integrants d'una generació, ha dit, que va lluitar per les llibertats.

Abans de la intervenció del rei, que ha tancat l'acte, els assistents han dipositat una flor blanca en el peveter encès al mig de la plaça en record de les més de 28.000 víctimes mortals de la Covid-19 a l'estat espanyol.

L'acte s'ha tancat amb un minut de silenci.

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut