"Ens esteu robant el futur", el clam de 20.000 joves per l'emergència climàtica
Els joves exigeixen mesures contra l'emergència climàtica (Reuters/Thilo Schmuelgen)
Aquisgrà

"Ens esteu robant el futur", el clam de 20.000 joves per l'emergència climàtica

Milers de joves i adolescents denuncien a la ciutat alemanya d'Aquisgrà que "els polítics no han fet res"

Juli RodésActualitzat

Milers de persones han sortit aquest divendres als carrers de la ciutat alemanya d'Aquisgrà per alertar sobre l'amenaça del canvi climàtic. Ha estat la primera manifestació internacional del moviment Divendres pel Futur, iniciat fa un any per l'adolescent sueca Greta Thunberg.

Els manifestants, majoritàriament joves i adolescents procedents de 17 països, han exigit mesures concretes als polítics, més enllà de les paraules, per aturar l'emergència climàtica.

 

Joves i adolescents de 17 països s'han mobilitzat a Aquisgrà per aturar l'emergència climàtica (Reuters / Thilo Schmuelgen)

 

Algunes fonts parlen d'almenys 20.000 persones. Altres xifren en 40.000 el nombre d'assistents a la protesta multitudinària.

Dos manifestants que no han volgut donar el seu nom s'expressaven així a l'agència Reuters:

"Els polítics han de començar a fer alguna cosa, finalment. Han de reaccionar. Ja s'ha parlat prou, ara és l'hora d'actuar."

"Els polítics no han fet res durant dècades i hi ha hagut un moviment a favor del clima i un moviment antinuclear durant dècades, però res no ha canviat. Sembla, per tant, que la desobediència civil és l'única manera de tirar endavant."

 

En un any, les manifestacions dels Divendres pel Futur han esdevingut multitudinàries (Reuters / Thilo Schmuelgen)

 

Entre els manifestants també hi havia adults que se solidaritzaven amb els joves i adolescents.

Kiki Sydow explica que veure'ls manifestar-se li dona esperança:

"Em donen esperança. Podria plorar tot el dia de tan meravellós com és això. Perquè tenen tota la raó i m'han fet recordar que fa 30 anys estàvem dient que tot era una porqueria i no vam fer res al respecte. I ells estan fent soroll i ens han despertat a tots. Penso que és emocionant. I que això només és el començament."


El Wolfgang té molt clar per què cal manifestar-se:

"Jo era un treballador de l'acer i al final vaig treballar a la indústria química. Tothom necessita guanyar diners, però tothom necessita, també, poder respirar, menjar aliments no contaminats i tenir un aire net. Per això sóc aquí."


A estones, els manifestants entonaven càntics com "Som aquí i som sorollosos perquè ens esteu robant el futur".

En altres moments, la multitud saltava cridant "Qui no salti està a favor del carbó."

 

Els joves recorden als polítics que "No hi ha planeta B" (Reuters / Thilo Schmuelgen)

 

Entre les pancartes que s'han pogut veure, n'hi havia amb missatges com "No hi ha planeta B" o "Els dinosaures també pensaven que tenien temps".


Alemanya, lluny dels objectius per al clima

L'elecció d'Aquisgrà per aquesta primera manifestació internacional del moviment Divendres pel Futur té diversos motius: situada al centre-oest d'Alemanya, la ciutat és a prop de les fronteres de Bèlgica i Holanda; en una confluència, per tant, de països europeus.

També és a prop d'una gran mina de lignit a cel obert, una de les més grans d'Alemanya, envoltada en la controvèrsia sobre la seva ampliació, que suposaria la destrucció d'un bosc pròxim. Aquest cas ha generat protestes multitudinàries en els últims anys.

 

Els manifestants també han protestat contra l'ús de carbó per generar energia (Reuters / Thilo Schmuelgen)

 

El lignit és una varietat de carbó, poc eficient energèticament, que s'utilitza per generar electricitat. Es dona la circumstància que Alemanya encara genera més d'un terç de la seva electricitat cremant carbó, cosa que fa que generi més diòxid de carboni que cap altre país de la Unió Europea i que estigui lluny de complir amb els seus compromisos amb el clima.

Per fer-ho, hauria de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle un 55 per cent abans de l'any 2030.

La possibilitat que una part dels manifestants intentessin tallar els accessos a la mina ha portat les autoritats a fer una gran desplegament policial. No es té constància, però, que hi hagi hagut cap incident.

ARXIVAT A:
Greta ThunbergCrisi climàtica
Anar al contingut