Enganxada lingüística entre Torra i Carrizosa a propòsit d"Ho tornarem a fer"
Quim Torra i Carlos Carrizosa al Parlament (ACN)

Enganxada lingüística entre Torra i Carrizosa a propòsit d"Ho tornarem a fer"

La frase a l'al·legat de Cuixart repetida per Torra a Madrid provoca una picabaralla lingüística al Parlament

RedaccióActualitzat

El president Torra i el cap de l'oposició, Carlos Carrizosa, s'han enganxat aquest dijous per la frase que Torra va dir sortint de la darrera sessió del judici al procés.

El president va subscriure les paraules de Jordi Cuixart en el seu al·legat final i va dir que "ho tornarem a fer"

Carrizosa li ha demanat al president que li aclareixi si està disposat a "fer passar a tots els catalans la pena i la vergonya que vam passar els dies 6 i 7 de setembre del 2017". Davant la pregunta, el president ha tirat d'ironia per explicar-li com és la frase des del punt de vista gramatical:

"Senyor diputat, no sé exactament què és el que no ha entès de l'expressió 'ho tornarem a fer'', però l'hi explico. Hi ha una anàlisi gramatical important. 'Tornarem a fer' és perífrasi verbal de repetició. 'Ho' és un pronom feble, que en aquest cas fa funció de complement directe neutre. A la frase hi falta 'nosaltres', que és un subjecte, en aquest cas elidit, però que cal entendre com a 'nosaltres ho tornarem a fer'.

Aquí es pot veure el fragment sencer amb l'intercanvi de paraules entre els dos polítics.

Torra també ha volgut comparar les paraules d'ahir a Madrid amb les del president Companys quan va tornar a la Generalitat "tornant precisament de la presó per haver declarat l'Estat Català": quan Companys des del balcó del Palau va cridar "tornarem a sofrir, tornarem a lluitar, tornarem a vèncer".

La ironia entre els dos polítics no s'ha acabat aquí: Carrizosa li ha dit al president que s'alegra molt "que, ja que no li van treure profit a les classes de dret, n'hi tragués a les de llengua". I ha continuat criticant que Torra no canviï la seva actitud pel que fa a la seva política i als presos:

"Els demòcrates acatem les sentències, però està clar que vostè ja anuncia que no les respectarà. Vostès volen continuar amb el mateix, m'ho ha dit clarament. Un altre cop d'estat i posar en escac un altre cop la societat catalana. Però és que, a més, mentrestant, vostès estan arrasant amb tot, es gasten els diners, en el mes de febrer, 35 mil euros per anar a veure els seus amics al judici."

Torra li ha replicat que ell sí que va aprendre coses a la Facultat de Dret: "A l'Autònoma, el que em van explicar -i això ho tinc bastant gravat- és la presumpció d'innocència, que aquest era el pilar fonamental del dret" i tot seguit li ha recordat que hi una una resolució del grup de treball de l'ONU "sobre les detencions arbitràries que és d'obligat compliment per al regne d'Espanya".

Torra acaba la seva intervenció convidant Carrizosa a presentar una moció de censura "si vostès creuen que hi ha una majoria alternativa" ara que "tenen uns nous companys de viatge que potser els donin suport", referint-se al possible pacte entre comuns i Ciutadans per a l'Ajuntament de Barcelona.

 

L'alcaldia de Barcelona, protagonista a la tarda

A la tarda, Torra ha mantingut una picabaralla amb Jéssica Albiach, dels comuns, arran de la possibilitat que dissabte Ada Colau sigui investida alcaldessa de Barcelona amb els vots de Manuel Valls i Ciutadans. Albiach ha retret que la consellera Budó parlés de resposta de país davant d'aquesta possibilitat.

 

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaJudici procésQuim TorraCs
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut