Espelmes, llanternes i leds, el kit per sobreviure sense subministrament de llum
Espelmes, llanternes i leds, el kit per sobreviure sense subministrament de llum
Cornellà de Llobregat / Manresa

Endesa, obligada a tornar la llum al veí de Cornellà que no vol canviar de comptador

A Manresa, una botiga fa cinc setmanes que està sense subministrament pel mateix motiu

RedaccióActualitzat

Una jutge ha obligat Endesa a restablir el subministrament al veí de Cornellà de Llobregat que no vol canviar el comptador convencional per un de telegestionat.

Davant aquesta negativa, la companyia li va tallar la llum, sense avisar, a principis de març.

Ara, la justícia prohibeix a Endesa deixar-lo sense servei mentre estigui al corrent de pagament i no venci el termini legal per al canvi de comptador, que és el 31 de desembre.
 


Mentre ha durat la interrupció, l'afectat ha hagut de recórrer a espelmes, llanternes i leds. El veí, Pablo Álvarez, explica el trasbals que li ha suposat el tall:

"Són 40 dies malvivint, demanant favors, demanant llum a qualsevol, anant a casa la família. Passes del segle XXI al segle XVIII en un tall."

Segons la jutge, hi ha prou temps perquè les dues parts resolguin la disputa que tenen sobre el perjudici dels nous comptadors per a la salut o no. La magistrada no entra a valorar aquesta qüestió.

A l'Ajuntament de Cornellà els consta que hi ha vuit famílies a les quals s'ha tallat la llum pel mateix motiu.

Des de fa dos anys, la plataforma Stop Comptadors lluita perquè s'aturin aquests talls de llum, i reclama que es demostri que els comptadors no afecten la salut.

La companyia assegura que la radiació que emeten no suposa cap perill.
 

 

 

 

Cinc setmanes sense llum en una botiga de Manresa

A Manresa, una botiga de productes naturals està en la mateixa situació. Fa cinc setmanes que s'il·luminen amb els cinc llums que han hagut de comprar expressament, que van amb bateries que han de carregar migdia i vespre a casa.
 


Els titulars de l'establiment es van negar a canviar el comptador analògic de la llum per un de telemàtic, perquè creuen que els pot perjudicar la salut, i Endesa els va tallar el subministrament. Isabel Canudas és la responsable de la botiga La Magrana:

"Vam enviar un burofax explicant les nostres raons però quan vam rebre el seu burofax de resposta ja ens havien tallat la llum de la botiga. Rebutgem el comptador per motius de salut però també d'invasió a la intimitat, de protecció de dades."

 

Ho van denunciar als Mossos i el cas ara és als jutjats. I, mentrestant, se les empesquen com poden. Els clients no poden pagar amb targeta i els productes refrigerats els han de guardar en una altra nevera, fora de la botiga.  

 "És indignant, perquè un subministrament bàsic ha d'estar garantit per la Constitució. Que emparant-se en una suposada llei, amenacin d'aquesta manera, amb el tall... Com a ciutadana catalana i europea, m'indigna."
     

El cas arriba aquest dijous al ple de l'Ajuntament a partir d'una moció de la CUP, que demana, entre altres coses, que el consistori posi els seus serveis jurídics al servei dels ciutadans que no vulguin fer aquest canvi de comptador.
 

ARXIVAT A:
Energia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut