Endesa, culpable dels incendis del 94 al Berguedà, segons la sentència definitiva

25 anys després, l'elèctrica haurà d'indemnitzar els afectats amb indemnitzacions que volten els 70 milions d'euros

Actualitzat

Sentència definitiva, 25 anys després, del gran incendi forestal del Berguedà de l'estiu del 1994. El Tribunal Suprem ha desestimat l'últim  recurs d'Endesa, dona la raó als afectats i obliga Endesa a indemnitzar-los. Segons la sentència, el foc va començar per les espurnes d'un cablejat elèctric, va cremar unes 19.000 hectàrees i va causar la mort de 4 persones.
 

Imatge del 1994 del camp de Gargallà on es va iniciar l'incendi que va cremar el Berguedà (arxiu CCMA)


L'incendi es va iniciar el 4 de juliol del 1994, al nucli de Gargallà, al municipi de Montmajor, al Berguedà. El Tribunal Suprem fa servir els mateixos arguments que va donar el 2015 l'Audiència de Barcelona: que la causa de l'incendi van ser les espurnes d'un cablejat elèctric d'Endesa que van calar foc sobre uns camps de rostolls. Les flames es van estendre fins a cremar 19.000 hectàrres i van causar la mort de quatre persones, dues de les quals van morir atrapades en una granja de Casserres. 

L'incendi es va ajuntar, en el seu moment, amb el de Sant Mateu de Bages i va acabara sent el pitjor que hi ha hagut mai a Catalunya, amb més de 60.000 hectàrees cremades.
 

Imatges de l'incendi del Bergueda del 1994 (arxiu)

 

70 milions d'euros en Indemnitzacions

La indemnització per als afectats, encara per determinar, pot fregar els 70 milions d'euros.

El 2012, un jutjat ja va condemnar la companyia a pagar 37 milions d'euros a més d'un centenar de damnificats, en considerar que el foc es va originar pel mal estat de la línia elèctrica. Endesa, però, hi va recórrer.

Tot i que el cas no s'ha tancat fins ara, una part dels propietaris ja havien rebut la indemnització, perquè van demanar el compliment provisional de la primera sentència. La Generalitat també va donar ajudes a fons perdut als propietaris per les pèrdues, en alguns casos totals, en conreus, cases i bestiar.

En tot el procés judicial, han comparegut com a afectats més d'un centenar de propietaris agrícoles i forestals.         
 

ARXIVAT A:
IncendisTribunal Suprem
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut