El pingüí del Cap és una espècie amenaçada (Bernard Dupont / Flickr)

L'inusual atac d'un eixam d'abelles que mata a picades 63 pingüins a Sud-àfrica

Normalment conviuen sense problemes en diversos parcs naturals d'aquell país, on el pingüí del Cap és una espècie amenaçada

Xavier DuranActualitzat

Al pingüí del Cap, una espècie amenaçada que viu sobretot en illes de la costa de Sud-àfrica, només li faltava que l'ataquessin les abelles. Un eixam d'aquests insectes hauria causat la mort de 63 pingüins en una de les seves colònies.

Es tracta d'un fet ben inusual i encara no es pot assegurar al cent per cent que aquesta hagi estat la causa de la mort dels pingüins, però tot apunta que ha estat així.

El fet es va saber dissabte, quan el Servei de Parcs Naturals de Sud-àfrica (SANParks) va comentar en el seu compte de Facebook que el dia abans s'havien trobat 63 pingüins morts a la colònia de la platja de Boulders, a Simon's Town.

Segons el comunicat, podrien haver mort de manera sobtada en algun moment entre dijous a la tarda i divendres al matí. Els cossos es van portar a fer-los anàlisis per aclarir les causes de la mort.

No tenien senyals externs de ferides, però sí mostres de què podia haver passat.

"L'anàlisi post mortem revela que tots els pingüins tenien múltiples picades d'abelles i també es van trobar moltes abelles mortes al mateix lloc. Per tant, les investigacions preliminars suggereixen que els pingüins han mort perquè han estat picats per un eixam d'abelles."

Malgrat això, es continuen fent anàlisis per esbrinar si alguna malaltia o intoxicació hauria provocat la mort o hi hauria contribuït.


Animals que conviuen

El fet ha sorprès perquè totes dues espècies conviuen sense problemes, però alguna situació concreta ho pot haver provocat, com ha explicat a la BBC Alison Kock, biòloga marina de SANParks.

"Les abelles del Cap no piquen si no se les provoca. Estem treballant amb la hipòtesi que un niu o un rusc han estat molestats i això ha fet que una massa d'abelles hagi volat fins al niu i s'hagin tornat agressives."

Quan una abella pica deixa anar feromones perquè altres companyes d'espècie la puguin localitzar i participin en la defensa del niu. Que s'hagin trobat les abelles mortes s'explica perquè després d'un cert nombre de picades els insectes moren.

Una abella del Cap libant una flor (Julie Anne Workman / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0)

Les picades eren al voltant dels ulls i a les aletes, parts que no estan cobertes per plomes. En un sol pingüí s'hi ha trobat 27 picades.

El pingüí del Cap, de nom científic Spheniscus demersus, no arriba als 70 centímetres d'alçada i pesa entre dos quilos i mig i tres quilos. Viu en diverses illes i en algunes zones continentals de Sud-àfrica i Namíbia, tot i que se l'ha observat més al nord, fins al Gabon i Moçambic.

Segons la Llista Vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN), les seves poblacions experimenten un fort declivi i està qualificada d'espècie "en perill".

Segons la IUCN, les causes són, sobretot, la manca d'aliment per l'activitat de la pesca comercial i les fluctuacions dels ecosistemes, però també la recol·lecció d'ous, les marees negres, el turisme, la mort per xarxes de pesca, la competència pels recursos amb altres espècies, com algunes gavines, i l'atac d'alguns d'aquests ocells, de gats salvatges i de taurons.

Per la seva banda, l'abella de cap de moro o abella del Cap, de nom científic Apis mellifera capensis, és una subespècie de l'abella de la mel occidental.

Té un paper important en l'economia de Sud-àfrica, tant per la producció de mel com per la seva tasca pol·linitzadora dels conreus.

Si es confirmen les sospites, haurà tingut protagonisme en aquest atac a més de cinc dotzenes de pingüins del Cap, en el que s'espera que sigui un fet puntual que no es repeteixi.
ARXIVAT A:
CiènciaMedi ambientEcologia
Anar al contingut