Neil Young actuant a Viena l'any 2014 (EFE/Hans Klaus Techt)
Neil Young actuant a Viena l'any 2014 (EFE/Hans Klaus Techt)

"En nom de la veritat": Neil Young marxa de Spotify per un podcast antivacunes

El músic canadenc acusa la plataforma de streaming d'acollir "desinformació perillosa" sobre la covid-19

RedaccióActualitzat

Cançons com "Harvest Moon", "Rockin' in the Free World" o "Heart of Gold" aviat no es podran escoltar a Spotify. El cantautor canadenc Neil Young ha decidit retirar la seva música de la coneguda plataforma de streaming en protesta per un podcast antivacunes.

Young ho ha anunciat en un missatge al seu web titulat "En nom de la veritat", en què denuncia que Spotify difon "desinformació que suposa una amenaça per a la vida del públic amant de la música" i anima altres artistes a fer el mateix:

"Spotify s'ha convertit recentment en la llar de desinformació perillosa sobre la covid. Mentides venudes per diners."

La raó de l'enrabiada de Young amb Spotify és el podcast "The Joe Rogan Experience", considerat el més popular actualment als Estats Units, amb milions d'oients.

Young acusa Rogan de difondre falsedats sobre la covid-19 i les vacunes contra la malaltia. "La majoria dels oients que escolten la informació fictícia, enganyosa i falsa sobre la covid a Spotify tenen 24 anys, són impressionables i fàcils d'arrossegar cap al costat erroni de la veritat", escriu Young, que avisa que molts d'aquests joves "creuen que Spotify mai presentaria informació extremadament irreal".

"Tota la meva música està disponible a Spotify i es ven a aquesta joventut, persones que creuen el que escolten perquè és a Spotify, i gent com jo estem donant suport a Spotify oferint-hi la música."

Young, durant un concert a Washington, l'any 2015
Young durant un concert a Washington l'any 2015 (Reuters/Joshua Roberts)

Un portaveu de Spotify ha confirmat que la plataforma està en procés d'eliminar les cançons de l'artista nascut a Toronto. "Ens sap greu la decisió d'en Neil de retirar la seva música de Spotify, però esperem poder donar-li la benvinguda un altre cop ben aviat", ha dit un portaveu de la companyia a The Hollywood Reporter.

L'empresa defensa que té la responsabilitat de trobar un equilibri entre "la seguretat dels oients i la llibertat dels creadors" i afirma que, des que va començar la pandèmia, ha retirat més de 20.000 episodis de podcasts relacionats amb el coronavirus en compliment de les normes de contingut que té.

De moment, aquest dimecres a la nit, la música de Young encara estava disponible a la plataforma.

La pàgina de Neil Young a Spotify, aquest dimecres a la nit
La pàgina de Neil Young a Spotify aquest dimecres a la nit

Un podcast polèmic

Joe Rogan és un còmic nord-americà que l'any 2009 va fundar el podcast "The Joe Rogan Experience". El programa s'ofereix en exclusiva a Spotify després que la companyia va fitxar Rogan l'any 2020 per 100 milions de dòlars. En els darrers mesos ha rebut moltes crítiques per promoure teories de la conspiració sobre el coronavirus i animar els oients a no vacunar-se.

En l'episodi del 31 de desembre, el programa va entrevistar el viròleg Robert Malone, a qui Twitter va suspendre el compte per difondre desinformació sobre la covid. YouTube va decidir esborrar alguns fragments del programa.

Fa dues setmanes, 270 metges i científics nord-americans van signar una carta que avisava Spotify que estava permetent la difusió de missatges que perjudiquen la confiança pública en la investigació científica i en les recomanacions sanitàries.

"Al llarg de la pandèmia de la covid-19, Joe Rogan ha difós contínuament afirmacions enganyoses i falses al seu podcast, provocant pèrdua de confiança en la ciència i la medicina. Ha promogut no vacunar els joves i els infants, ha assegurat incorrectament que les vacunes mNRNA eren 'teràpia genètica', ha promogut l'ús no autoritzat d'ivermectina per tractar la covid, en contra dels advertiments de l'Agència del Medicament, i ha propagat nombroses teories de la conspiració sense proves."

Young explica que després de llegir la carta va decidir que no podia continuar donant suport a la plataforma de streaming.

Agraïment a Warner

Young va amenaçar dilluns de retirar la música de Spotify en un escrit en què assegurava que la plataforma podia "tenir Rogan o Young, no tots dos". Els seus advocats, però, li van recordar que, per contracte, ell no podia prendre la decisió perquè no té el control de les seves cançons.

És per això que Young ha agraït a Warner que hagi donat suport a la decisió de retirar-se de Spotify, tot i les importants pèrdues econòmiques que comportarà. Spotify suposa el 60% dels ingressos per streaming que genera el catàleg de Young.

"Gràcies, Warner Brothers, per donar-me suport i encaixar el cop de perdre el 60% dels meus ingressos mundials per streaming en nom de la veritat."

Young acaba el text prometent als seus seguidors que "aviat" la seva música "serà en un lloc millor".

ARXIVAT A:
MúsicaVacunesCovid-19
Anar al contingut