En llibertat una dona que ha passat 15 anys a la presó per haver avortat al Salvador

Li ha estat commutada la pena de 30 anys que complia des del 2003, enmig del debat sobre la despenalització

Actualitzat

La justícia del Salvador deixa en llibertat una dona que ha estat 15 anys empresonada acusada d'homicidi, després d'un avortament l'any 2003.

Un nou cas de la dura llei antiavortament d'aquest país. El cas de Maira Verónica Figueroa ha acabat amb la commutació de la pena de 30 anys arran de la campanya "Llibertat per les 17" que demana la despenalització de l'avortament i que s'alliberin les 17 dones que estaven condemnades a presó.

L'any 2003, quan tenia 19 anys, va tenir una hemorràgia a la casa on treballava com a empleada domèstica i va perdre el fill a l'hospital. Allà mateix, la dona va ser detinguda. La van sentenciar a 30 anys de presó. Ara s'ha beneficiat d'una commutació de pena i ha quedat en llibertat.

 

El 31 de gener del 2017 les associacions Agrupació Ciutadans i Centre de Drets Reproductius va demanar al Consell Superior de Justícia del Salvador la commutació de la pena que li va ser atorgada el 22 de març del mateix any.

Maira no ha estat posada en llibertat fins aquest dimarts, 13 de març del 2018, dia que complia els 15 anys de presó, el temps que s'establia per a la commutació de la pena.

A la sortida de la presó d'Ilopango esperaven Maira familiars, amics i membres del grup d'activistes de l'Agrupació Ciutadana, i Teodora Vázquez, que també va ser alliberada el 15 de febrer passat pel mateix procediment, després de passar 11 anys a la presó.

Disset empresonades

Fins a 17 dones estaven empresonades al Salvador per haver avortat, fins i tot en casos en què l'embaràs era fruit d'una violació, com el cas d'Evelyn Hernández, condemnada a 30 anys acusada de l'homicidi del seu fill. Evelyn havia estat víctima de violacions reiterades i va tenir un fill mort al lavabo de casa seva en una zona rural.

La despenalització de l'avortament és un debat obert al Salvador, un dels països que, juntament amb Xile, Nicaragua, Hondures, Haití, Surinam, Andorra i Malta, mantenen la prohibició absoluta de la interrupció de l'embaràs, que es considera homicidi i, per tant, es castiga amb penes superiors als 30 anys de presó. Al Salvador la dona pot ser acusada d'assassinat fins i tot si l'embaràs és resultat d'una violació o incest o està en perill la seva vida.

 

 

El 5 de febrer passat, la relatora especial sobre execucions extrajudicials de l'ONU, Agnes Callamard, va instar el Salvador a declarar una "moratòria" per a l'aplicació de la prohibició de l'avortament, que segons ella genera "morts arbitràries que es podrien atribuir a l'Estat".

ARXIVAT A:
JudicialAvortament
Anar al contingut