Tontxu, detingut a peu d'avió a Barajas
Tontxu, detingut a peu d'avió a Barajas

En llibertat l'etarra Tontxu, detingut a Barajas, perquè els delictes han prescrit

Sobre ell pesava una ordre de detenció des del 2015, acusat d'atemptats amb víctimes mortals i col·locació d'explosius

Actualitzat

El membre d'ETA Luis Miguel Ipiña Doña, àlies "Torero" o "Tontxu", que havia estat detingut aquest dimecres quan intentava entrar a Espanya per l'aeroport de Barajas, ha quedat en llibertat pel jutge d'instrucció de l'Audiència Nacional.

La fiscalia no n'ha demanat l'ingrés a la presó perquè ha considerat que els delictes dels quals se l'acusa han prescrit. Només té pendent una acusació d'enaltiment del terrorisme per uns tuits escrits des de Mèxic entre el 2010 i el 2013.

Tontxu ha estat detingut quan ha arribat a Barajas procedent de Bogotà amb un passaport mexicà. Sobre ell pesava una ordre de detenció des del 2015, acusat d'atemptats amb víctimes mortals i col·locació d'explosius.

L'etarra, que té 67 anys, vivia a Mèxic des del 1980 i es va nacionalitzar mexicà el 1987. Allà va ser detingut i va ingressar a la presó el maig del 2011, acusat d'estar en possessió d'una arma de foc d'ús exclusiu de l'Exèrcit i de vincles amb ETA quan va viure a Espanya. L'octubre del 2012 va quedar en llibertat.

Les autoritats mexicanes l'investigaven per la seva vinculació amb Juan Carlos Recarte Gutiérrez, un altre etarra resident a Mèxic que va ser detingut el 29 de novembre del 2010 i extradit a Espanya perquè el jutgés l'Audiència Nacional.

En concret, la Policia el va identificar l'octubre de 1980 com a integrant del comando Otxobi i se li va imputar la participació en la col·locació d'artefactes explosius en automòbils de membres de les Forces de Seguretat i empresaris entre el 1979 i el 1980.
També va participar en l'assassinat del comandant de l'Exèrcit José María Herrera, el 2 de gener del 1979; i en el del coronel retirat Eugenio Sancíbar, el 20 de febrer del 1980.

 

ARXIVAT A:
ETAPolicialJudicial
Anar al contingut