La cooperant ha estat alliberada de matinada després de 10 mesos a la presó
La cooperant ha estat alliberada de matinada després de 10 mesos a la presó (EFE/Alaa Badarneh)

En llibertat Juana Ruiz, la cooperant que portava 300 dies en una presó d'Israel

La treballadora humanitària, de 63 anys, haurà d'acabar de complir la pena a casa seva, a Betlem, fins al maig

RedaccióActualitzat

La cooperant espanyola Juana Ruiz ha estat alliberada després de 300 dies detinguda en una presó del nord d'Israel. La fiscalia ha optat finalment per no recórrer la decisió d'un comitè penitenciari que la setmana passada li va concedir la llibertat condicional.

La treballadora humanitària, de 63 anys, haurà d'acabar de complir la pena a casa seva, a Betlem, fins al maig.

Aquest dilluns l'han deixat en llibertat en un control militar de la Cisjordània ocupada. Ella ha explicat que vol deixar enrere els deu "dolorosos" mesos que ha passat a la presó.


Ruiz ha afirmat que ha tingut "moments molt dolents, molt tristos, molt depriments" a la presó. Sobretot, explica, al principi de la seva detenció, quan va estar a "punt de rendir-se", però ara se sent feliç, "sense cap rancúnia, cap sentiment dolent".

"Em van detenir 25 soldats, en una casa amb tres persones més grans de 60 anys."

Juana Ruiz considera que la seva detenció és una mostra més que els palestins viuen sota una ocupació.

La cooperant ha parlat amb el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, a qui ha expressat que vol tornar a Espanya per donar les gràcies al "poble espanyol": "No sé com agrair-ho, no tinc paraules, m'agradaria fer una abraçada a tothom, un per un."

Un tribunal militar israelià la va condemnar a 13 mesos de presó i una multa de 14.000 euros per treballar i recaptar fons per a un ONG palestina que Israel ha declarat il·legal. Ruiz va acceptar un acord de culpabilitat per rebaixar la pena, de cinc a dos càrrecs, encara que sempre s'ha declarat innocent.  

Els Comitès de Treballs per a la Salut, l'ONG palestina on la cooperant treballava des del 1986, està sota investigació perquè Israel considera que han desviat fons al Front Popular per a l'Alliberament de Palestina (FPLP), considerat grup terrorista també per a la Unió Europea i els Estats Units.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient PalestinaIsrael
Anar al contingut