Les advocades Marta Ariste i Carla Vall, en l'atenció als mitjans quan van reclamar el canvi de cognom
Les advocades Marta Ariste i Carla Vall han portat la petició de la mare (ACN/Eli Don)
Barcelona

En Leo, el nen assassinat pel pare en un hotel de Barcelona, no durà el seu cognom

La resolució del cas permet a altres mares víctimes de violència vicària reclamar que els fills deixin de portar el cognom de l'assassí

RedaccióActualitzat

En Leo, el nen de 2 anys assassinat pel seu pare en un hotel de Barcelona l'agost del 2021, deixarà de portar el cognom del progenitor. En una ordre pionera, el Ministeri de Justícia ha admès la petició de la mare de fer el canvi, segons ha informat Carla Vall, advocada de la família. 

Fins ara, el canvi de cognom només es podia fer automàticament amb la criatura viva, però un buit legal impedia fer-ho post mortem

Ara, per primera vegada, Justícia ha autoritzat el canvi de nom i cognoms "per motius excepcionals i d'urgència".

L'equip legal que representa la mare destaca aquest gest de reparació per a la mare: 

"Finalment, s'ha autoritzat el canvi per motius excepcionals i d'urgència, tal com reclamava la mare, com a acte restauratiu imprescindible a nivell emocional, psicològic, social, i necessari per a la reparació de la mare."

La petició ha trigat uns vuit mesos a resoldre's. 


Enterrat amb el cognom del pare

Després de confirmar-se la mort del menor, la família va denunciar que l'havien hagut d'enterrar amb el cognom patern, amb l'impacte emocional que comportava. 

Les advocades que han portat el cas han remarcat que la resolució de la ministra Pilar Llop obre la porta perquè altres dones víctimes de violència vicària (quan el pare mata els fills per atacar la mare) ho puguin demanar.  

Tot i això, continuen reclamant que el canvi es pugui fer per la via d'urgència, que estigui regulat per llei i es pugui fer de forma immediata després de l'assassinat, i no pas de manera excepcional. Per aconseguir-ho, cal un canvi legislatiu. 

Una mesura que es va prendre per protegir els fills és que, en cas d'indicis de violència masclista, es prohibeix als pares veure'ls, perquè s'ha constatat que la majoria de morts passen durant el règim de visita amb el pare.
 

El pare es va suïcidar 

El 24 d'agost del 2021, els Mossos van trobar el cos sense vida del nen en una habitació de l'hotel Concòrdia de Barcelona. Tot i que el van intentar reanimar, no el van poder salvar. 

Les càmeres de seguretat de l'establiment van gravar com l'home fugia de l'hotel per la zona de la piscina. Abans, la mare havia alertat la policia que l'home, de qui s'estava separant, s'havia endut el nen a l'hotel i li havia enviat missatges amenaçant-la que es penediria d'haver-lo deixat. 

El cos de l'home el van trobar uns quants dies més tard a prop de l'aeroport del Prat

 

ARXIVAT A:
JudicialViolència masclistaMenorsInfància
Anar al contingut