La pacient està ingressada en aquest hospital d'Osca
La pacient està ingressada en aquest hospital d'Osca
Osca

En estat crític una testimoni de Jehovà que rebutja per escrit una transfusió de sang

Les instruccions que aquesta jove de 20 anys d'Osca va deixar en el seu testament vital impedeix als metges fer-li la transfusió

RedaccióActualitzat

Les creences religioses estan posant en perill la vida d'una jove de 20 anys. La jove és testimoni de Jehovà i es troba en estat crític a l'hospital San Jorge d'Osca, ja que en el seu testament vital rebutja que li facin una transfusió de sang. La noia està ingressada a l'UVI del centre i està en coma induït des de fa 17 dies després que l'operessin d'una peritonitis aguda.

El jurament hipocràtic que obliga els metges a fer tot el possible per salvar una vida topa amb una línia vermella: la voluntat del pacient de no sotmetre's a un determinat tractament. Aquest és el cas de la jove operada a l'hospital d'Osca, que va deixar per escrit que, per motius religiosos, no li fessin mai cap transfusió de sang.

El jutjat de guàrdia indica que no es comet cap delicte, ja que la Llei d'Autonomia del Pacient reconeix els drets del malalt a respectar la seva voluntat expressada en el seu testament vital pel que fa al seu rebuig a sotmetre's a determinats procediments mèdics.

En l'àmbit de la medicina, el president del Col·legi de Metges d'Osca, José María Borrel, ha defensat els especialistes que estan tractant la pacient:

"Han actuat com havien de fer-ho. Segons el nostre codi deontològic, tenim l'obligació de posar tots els mitjans possibles per preservar la salut de les persones, però el document [el testament vital de la jove] l'hem de respectar. (···) Si és un adult major d'edat amb un document firmat, això va a missa."

Tant a l'àmbit jurídic com mèdic s'afirma, doncs, que s'ha de tenir en compte la decisió de la pacient. Però les discrepàncies apareixen entre els familiars de la jove, que volen que els metges actuïn per salvar-li la vida.

A la jove la van operar d'una peritonitis i ara està en coma induït

El president del Col·legi de Metges d'Osca diu que s'ha de respectar la llei encara que la situació sigui frustrant.

"El millor que podem fer és deixar treballar als metges i no molestar-los. Saben en tot moment el que han de fer, però és frustrant estudiar tant per salvar vides, que tinguis el remei a la teva disposició i que no et permetin utilitzar-lo."


No és un cas aïllat

El cas d'aquesta jove de 20 anys té precedents semblants.

El juliol del 2009, una altra testimoni de Jehovà, de 61 anys, va morir a Sevilla per negar-se a rebre una transfusió de sang després d'un accident de trànsit.

I fa 25 anys, també a Osca, un menor de 13 anys va morir després que els seus pares no acceptessin una transfusió que els especialistes consideraven necessària per salvar-lo. Els pares els van absoldre del delicte d'homicidi imprudent però els van condemnar al cap d'un temps a penes de 2 anys i mig de presó. De tota manera, finalment van ser indultats.

A la pàgina web Testimonis de Jehovà Espanya, s'assegura que "hi ha raons mèdiques contundents per rebutjar les transfusions de sang". Però es remarca que la raó principal per negar-s'hi és perquè "el que representa és sagrat per Déu."

Segons dades oficials, fins a l'octubre de l'any passat, 265.000 persones havien registrat el seu testament vital o voluntats anticipades. Això suposa només el 0,57% de la població a l'estat espanyol.

 

Anar al contingut