Vulcanòlegs de Canàries: el final de l'erupció del volcà de La Palma "no és a prop"
Dues persones fotografien l'erupció del volcà Cumbre Vieja, aquest matinada de dimarts a La Palma (EFE)

Vulcanòlegs de Canàries: el final de l'erupció del volcà de La Palma "no és a prop"

El Consell de Ministres aprova ajudes per més de 200 milions per refer infraestructures, muntar un pla d'ocupació i ajudar a pagar les noves cases

RedaccióActualitzat

El volcà Cumbre Vieja, de l'illa de La Palma, a les Canàries, té corda per dies, han assegurat aquest dimarts els responsables del Pla d'Emergència Volcànica de Canàries, conegut com Pevolca.

El director tècnic Miguel Ángel Morcuende ha explicat que les dades de moviments sísmics, la geoquímica i la deformació del terreny indiquen que el final de l'erupció "no és a prop":

"És una erupció madura, ens hem de preparar per molts dies, o força dies, però no podem saber exactament quants."

La previsió que fan és que la lava, que continua sent força fluida, segueixi arribant al mar pel camí marcat per les primeres colades, tot i que no descarten que es desviï.


Més de 200 milions d'ajudes

D'altra banda, el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret amb ajudes als afectats per valor de gairebé 214 milions d'euros, que s'afegeixen als 10,5 milions aprovats fa una setmana.

Segons ha explicat el ministre de Presidència, Félix Bolaños, és un paquet amb mesures definides per 17 ministeris, i ha assegurat que seran d'aplicació ràpida.

El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, ha precisat que 63 milions es dedicaran a un pla d'ocupació específic per a La Palma, i que qui hagi perdut la casa rebrà 30.000 euros d'ajuda.

Més de 40 milions seran per reconstruir la xarxa de carreteres, 22 per refer tota mena d'infraestructures, i 20 milions es dedicaran a arreglar regadius, camins rurals i permutes de finques afectades per finques públiques.

També exempcions fiscals

A més, els propietaris afectats no hauran de pagar l'IBI del 2021, se'ls reduiran les quotes de l'impost d'activitats econòmiques i els ajornaran els deutes amb Hisenda.

Amb la intenció de canalitzar totes aquestes ajudes amb rapidesa, aquest dimecres les diferents administracions signaran un protocol per crear un registre únic de d'afectats.

Panoràmica de la colada del volcà Cumbre Vieja, aquest dimarts a La Palma (EFE)

420 hectàrees cobertes

Mentrestant, les últimes mesures de les àrees afectades indiquen que ja hi ha 420 hectàrees cobertes per la lava, 36 de les quals són el delta de lava que l'illa ha guanyat al mar.

Segons les imatges de satèl·lit analitzades pel programa Copernicus, de la UE, ja hi ha 1.154 edificis afectats, més de 1.000 dels quals, completament destruïts.

Pel que fa al cadastre, ja hi ha constància de 726 edificis destruïts fins a aquest dilluns a les 5 de la tarda, la immensa majoria habitatges, però també indústries i bars i restaurants entre altres.

Pel que fa al volum de magma expulsat, es calcula que són ja 45 milions de metres cúbics de lava i altres materials, i d'unes 250.000 tones de diòxid de sofre en les dues setmanes d'erupció.

Els responsables del Pevolca han remarcat que l'illa continua sent segura per als turistes, i que la zona afectada no arriba al 8% de la seva superfície total.

 

Dues persones contemplen el volcà en plena erupció, aquesta matinada de dimarts a La Palma (EFE)
ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa PalmaLes Canàries
Anar al contingut