La lava del Cumbre Vieja es ramifica (Sergio Pérez/Reuters)

Volcà de La Palma: la reactivació d'una boca antiga omple l'illa de fum i cendra

La nova boca no treu lava, però sí cendra i material piroclàstic

RedaccióActualitzat

El volcà de Cumbre Vieja de La Palma sembla que no vol donar treva. Després d'haver reactivat el centre eruptiu al sud-est del con principal aquest divendres a la tarda segueix en plena activitat.

La boca no expulsa lava, ara per ara, però sí cendra i piroclasts. Es tracta d'un "procés normal" dins del "complex procés eruptiu" que està tenint lloc a l'illa, segons ha explicat el director tècnic provisional del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries, Rubén Fernández.

​Aquest migdia, a més, s'ha reactivat la colada que ha cremat totalment el camp de futbol de la Laguna, que és una de les preocupacions dels científics.


Una trentena de vols suspesos

El núvol de cendra i pols sahariana expulsada pel volcà, d'altra banda, s'està desplaçant cap a l'est, fet que ha obligat a cancel·lar els 34 vols previstos per dissabte, tot i que l'aeroport continua obert.

També impedeixen que els científics puguin determinar el comportament de la nova boca eruptiva.


90 terratrèmols

La nit de divendres a dissabte ha estat una altra nit molt intensa d'activitat sísmica, amb 90 terratrèmols, dos dels quals, amb una intensitat de 4,3 i 4,5 graus han estat molt seguits. Això, d'entrada, ha fet pensar que es tractava d'un sisme de 4,6 graus, que hauria estat la més alta des que va començar l'erupció.

Les tremolors s'han notat gairebé a tota l'illa.


Multes per saltar-se els controls

La situació eruptiva del Cumbre Vieja i les advertències dels experts no dissuadeixen tothom de desplaçar-se a les zones d'exclusió. Algunes persones han decidit saltar-se els controls i acostar-se del tot a la colada de lava per poder fer-se fotos de molt a prop i penjar-les a les xarxes socials.

Algunes persones se salten els controls per poder tocar la lava

Es tracta d'una activitat perillosa, per la proximitat de la colada d'un volcà ben actiu, i també obliga a posar en risc els integrants dels serveis d'emergència.

Quan són detectades, aquestes persones són identificades i sancionades.


Preparen el rescat de quatre gossos

Quatre gossos que van quedar atrapats en el barri d'El Paraíso, al municipi d'El Paso, quan va ser evacuat, podrien ser rescatats ben aviat si tira endavant la proposta que enllesteix una empresa, que encara ha de rebre els permisos pertinents.

Es tractaria d'utilitzar un dron de càrrega adaptat, que operaria auxiliar per un altre dron de suport.

Ara per ara, els animals reben aliments també mitjançant drons, perquè l'accés a la zona no és possible amb helicòpter, a causa dels materials que hi ha a l'aire, i és molt difícil per terra, a causa de la lava i la cendra que l'envolta.


Quatre setmanes d'erupció volcànica

Aquest diumenge farà quatre setmanes que el volcà va entrar en erupció i la lava ha afectat 736,9 hectàrees, segons les últimes dades de Copernicus, el programa per satèl·lit de la Unió Europea. Això vol dir 52 hectàrees més en un sol dia.


Segons l'últim balanç, actualitzat aquest dissabte, hi ha 1.871 edificacions destruïdes, 269 més que en l'anterior actualització.

La lava que surt del volcà continua arrasant amb tot el que es creua, i ho fa a gran velocitat. Avui, ha arribat als 1.300 metres per hora, segons dades de l'Institut Vulcanològic de les Canàries.

 

Dues llengües que podrien confluir

No és l'únic focus d'atenció de l'Institut Vulcanològic de les Canàries (INVOLCAN): més al nord segueixen avançant dues llengües de lava; això sí, a molta menys velocitat que durant la nit, quan INVOLCAN va qualificar-les de "tsunamis de lava".

Tot i que aquestes llengües avancen més lentament, els experts no descarten que puguin confluir i acabar arribant al mar, en un punt diferent d'on es va crear el delta.

Aquest dijous es va desbordar el con principal i va deixar palesa la fluïdesa de la lava. Així avançava aquesta tarda:

L'activitat sísmica no cessa, i la nit de dijous a divendres hi ha hagut un terratrèmol de magnitud 4,5, el màxim registrat durant aquesta crisi volcànica. Això sí, a 37 quilòmetres de profunditat.

En les últimes hores ha arribat un vaixell cisterna amb capacitat per a uns 8.000 metres cúbics d'aigua dolça, que ajudarà a regar les plantacions afectades pel trencament de les canonades.

Aquest diumenge farà quatre setmanes que va començar l'erupció.


Més evacuats

La lava desbordada ha fet que s'hagin hagut d'evacuar 300 persones més del barri de La Laguna. I això ha fet que ja no hi quedi ningú, per precaució.

Aquests veïns s'afegeixen als 800 que dimarts ja van haver de marxar de casa seva per la progressió d'aquesta colada.

En total, des que el volcà va explotar, ja han deixat casa seva més de 6.000 persones.

ARXIVAT A:
Les Canàries Volcà Cumbre Vieja
Anar al contingut