El rastre de l'incendi del Pont de Vilomara
El rastre de l'incendi del Pont de Vilomara, al Bages

Un o més piròmans, al darrere de dos dels incendis de l'última setmana al Bages

Els Agents Rurals consideren que tant el foc del Pont de Vilomara com el de Sant Vicenç de Castellet han estat intencionats, però ho descarten en el de Manresa

Irene Vaqué ReigActualitzat

Els Agents Rurals consideren que l'incendi del Pont de Vilomara, al Bages, i un altre de la setmana passada al municipi veí de Sant Vicenç de Castellet, van ser provocats, però no es pot afirmar que siguin obra de la mateixa persona.

Jaume Torralba, cap de l'Àrea Regional de la Catalunya Central del cos d'Agents Rurals, ha explicat davant els mitjans que a la zona on va començar el foc del Pont de Vilomara, a la riera de Santa Creu, han localitzat dos punts d'inici molt propers que apunten a la intencionalitat dels incendis:

"No s'ha trobat cap altra activitat humana que no sigui la intencionalitat de l'incendi."

Un altre indici que apunta en la mateixa direcció és que el foc va començar en una zona força aïllada i poc freqüentada, al costat d'un camí, en un espai natural amb els accessos tancats i en un dia de perill extrem d'incendi, amb condicions molt favorables al foc.

Trobar el lloc d'origen del foc ha estat molt complicat, segons el responsable dels investigadors.

La inspecció va arrencar de seguida, però fins aquest dimarts al migdia no s'ha pogut consensuar entre experts de la comarca i especialistes de fora. "El del Pont de Vilomara és un incendi que, si no tinguéssim la tecnologia de GPS d'ara, diríem que és d'algú que coneix molt la zona. Un lloc molt amagat", ha afirmat Torralba.

Els Agents Rurals han remarcat que el tema s'ha portat a la justícia i per això no donen més detalls de la investigació que s'està duent a terme conjuntament amb els Mossos d'Esquadra.
 

Un foc encès amb "mala baba"

Torralba ha explicat que no saben si darrere d'aquests focs intencionats hi ha una o més persones. L'experiència diu que "sol ser una", però ha afegit que no pot donar més detalls del cas que s'investiga.

El que sí que queda clar és que hi havia intenció de fer mal, per la manera com va començar i les circumstàncies meteorològiques.

"Pel lloc on han fet el foc, era amb males intencions, que sempre hi són, però altres vegades dius 'això no pot anar gaire lluny'. Si fas foc aquí, ets conscient que al davant tens un pendent i una massa forestal contínua i una xemeneia, que dius 'aquí passarà el que va passar'."

Torralba ha parlat de "mala baba" pel lloc on es va calar foc. "És una zona on hi ha molt bosc i amb un pendent fort", ha manifestat.

Un bomber remullant la zona cremada pel foc del Pont de Vilomara
Un bomber remullant la zona cremada pel foc del Pont de Vilomara (EFE/Alejandro García)

Respecte l'incendi de Sant Vicenç de Castellet, tot i que també es considera que va ser intencionat, les condicions en què va començar no són les mateixes i per això no es pot afirmar que hi hagi la mateixa persona al darrere:

"Segueixen pautes diferents, però les persones també fan coses diferents. L'experiència en incendis, però, diu que les pautes es van repetint. No sempre, però en la majoria de casos. És un interrogant que no podem respondre."

El foc de Sant Vicenç va començar al vespre i al costat d'una zona urbanitzada, mentre que el del Pont de Vilomara es va iniciar al migdia i a 3,5 quilòmetres del nucli urbà, dins del bosc.

Aquest dilluns ja van explicar que es descartaven les causes naturals com a origen de l'incendi del Pont de Vilomara, perquè no hi havia hagut cap tempesta seca. Es va parlar de l'acció humana, ja fos per negligència, de forma intencionada o accidental, i ara s'ha confirmat la intencionalitat.

Descartada la intencionalitat en el de Manresa

En canvi, segons els Agents Rurals la causa de l'incendi que va començar aquest dilluns a la tarda a Manresa va ser un ocell electrocutat per una línia elèctrica.

L'ocell electrocutat que va originar l'incendi de Manresa
L'ocell electrocutat que va originar l'incendi de Manresa

"En aquest incendi, en què tothom donava per feta la intencionalitat, entre el Pont de Vilomara i Manresa, al costat de l'abocador, ha estat relativament fàcil de determinar-ne l'origen. Un rapinyaire es va electrocutar i va caure encès", ha indicat Torralba.

Aquest foc va quedar controlar dilluns a la nit.
 

Tres incendis en pocs dies

L'incendi del Pont de Vilomara, que ha afectat una cinquantena de cases, va començar diumenge al migdia. Aquest dilluns a la tarda es va declarar el de Manresa, prop del polígon de Bufalvent. I dimarts de la setmana passada encara n'hi va haver un altre a Sant Vicenç de Castellet.

El del Pont de Vilomara és el que ha tingut més incidència, amb més de 1.700 hectàrees cremades, part de les quals del parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, i també per l'afectació a les cases. A la urbanització River Park, la més perjudicada, hi ha 28 cases afectades parcialment i 19 del tot.

No fa ni 12 hores que els veïns de les urbanitzacions evacuades han pogut tornar a casa, tot i que alguns hauran de viure temporalment en un altre lloc.

Mentre continuen les avaluacions dels danys, a la zona de l'incendi hi ha 188 abonats sense llum, tots a River Park. I ni aquesta urbanització ni a la de Can Riera tenen aigua.
 

Es preveuen algunes represes del foc 

Els bombers han anat repassant el perímetre del foc, on s'han detectat algunes represes, però que s'han pogut controlar. Es mantenen al lloc una cinquantena de dotacions terrestres, mentre que els tres mitjans aeris s'han retirat amb la posta de sol.

Durant la nit es manté el dispositiu que revisa i remulla el perímetre afectat. Els bombers preveuen que aquest dimecres es puguin repetir les represes en les hores més crítiques del dia.

 

ARXIVAT A:
Incendis
Anar al contingut