Barcelona

Torra: "Necessitem aïllar Catalunya i Madrid, i tancar aeroports i fronteres"

El president de la Generalitat no firma la declaració conjunta de la conferència de presidents i reclama mesures urgents de contenció

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha traslladat a Pedro Sánchez el seu rebuig al decret d'alarma aprovat pel Consell de Ministres perquè, assegura, només serveix per recentralitzar competències i no per frenar la propagació de la Covid-19.

"Necessitem aïllar Catalunya i aïllar Madrid i tots els focus de més risc. Cal tancar fronteres. Les mesures anunciades pel president espanyol no són suficients."

Ho ha manifestat en la conferència de presidents autonòmics convocada aquest matí pel president del govern espanyol, que s'ha fet per videoconferència.

Torra considera insuficients les mesures aprovades i ha denunciat que no s'hagi comptat amb el govern de la Generalitat per definir-les. Assegura que "cal tancar les fronteres i reduir els moviments entre territoris." El president de la Generalitat reclamat així, de nou, que el govern espanyol atengui la petició de confinament domiciliari total, que es tanquin ports, aeroports i trens. Que es tanquin fronteres i s'aïlli els focus principals com Catalunya i la Comunitat de Madrid.

"Voldríem que el confinament total s'apliqués a tot l'estat espanyol. El govern espanyol no ha de permetre l'èxode de ciutadans de les zones més afectades."

 

Quim Torra ha assegurat que el govern català seguirà adoptant totes les decisions que cregui oportunes per "garantir la salut i el benestar de la ciutadania".

"No serem darrere el govern espanyol. Serem al seu costat."

També ha criticat que el govern no hagi aprovat encara un pla de xoc econòmic per pal·liar els efectes de la pandèmia en l'economia. El president de la Generalitat demana suspendre les tramitacions de tributs com les quotes d'autònoms i suspendre també el pagament de les hipoteques.

Torra ha apel·lat a una "aturada de país solidària".

"Us demano que us autoconfineu i que només treballin els serveis essencials."

El president de la Generalitat, Quim Torra, en la compareixença d'aquest diumenge
El president de la Generalitat, Quim Torra, en la compareixença d'aquest diumenge (ccma)

 

Torra no firma el comunicat

Pedro Sánchez ha informat aquest matí per videoconferència a tots els presidents autonòmics de les mesures dictades dissabte pel govern espanyol en aplicació de l'estat d'alarma. Torra, abans de la reunió, havia acusat Sánchez d'aprofitar l'ocasió per recentralitzar competències i insisteix que cal confinar Catalunya.

 

La reunió s'ha fet per videoconferència i el president de la Generalitat Quim Torra hi ha participat des del Palau de la Generalitat. Segons ha detallat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, Quim Torra ha transmès a Pedro Sánchez el desacord de la Generalitat que l'Estat assumeixi el control de la gestió de la crisi sanitària.

Sánchez s'ha compromés a analitzar propostes particulars de cada autonomia, però matisant que s'actuarà per sobre d'idiologies i partidisme. Els presidents autonòmics ha signat un comunicat conjunt donant suport a la unitat d'acció. El president Torra, però, no l'ha signat. Des del govern asseguren que no ho faran fins que no es prenguin les mesures que consideren necessàries i s'atenguin les demandes urgents de la Generalitat.

El rebuig de Torra ha indignat el PSC. Miquel Iceta lamenta, a les xarxes, que la Generalitat no estigui a la altura.

 

Mentre duri l'estat d'alarma, la videoconferència amb els presidents autonòmics es mantindrà cada setmana.

 

Consell executiu de la Generalitat

Abans s'ha fet un consell executiu de la Generalitat extraordinari, també per vidoconferència, pel coronavirus. Quim Torra hi ha participat des del Palau de la Generalitat i també el vicepresident Pere Aragonès, que ho ha fet des d'un altre despatx de Palau. La resta de consellers s'han connectat des dels seus domicilis o despatxos.

La reunió a distància entre Sánchez, Torra, Urkullu i tots els presidents autonòmics sobre les mesures adoptades per lluitar contra el coronavirus s'havia de fer inicialment a les 17.00 hores de dissabte, però el Consell de Ministres convocat al matí per declarar l'estat d'alarma es va allargar més del previst i va obligar a traslladar-la a aquest matí.

Pedro Sánchez durant la videoconferència amb els presidents autonòmics
Pedro Sánchez durant la videoconferència amb els presidents autonòmics (Moncloa)

És la primera vegada, des del 2012, que el president de la Generalitat i el lehendakari Basc participen en una reunió de coordinació amb el cap del govern espanyol i la resta de presidents autonòmics.

ARXIVAT A:
Coronavirus Quim TorraPedro SánchezEstat d'alarma
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut