Torra: "No m'inhabilitarà un tribunal polititzat, només ho pot fer el Parlament"

El president anuncia un recurs al Suprem i afirma que la meva sentència "ja estava escrita"

RedaccióActualitzat

Per primera vegada, un president de la Generalitat en actiu ha estat condemnat: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha inhabilitat Quim Torra un any i mig per desobediència. Considera que no va fer cas a temps de l'ordre de la Junta Electoral de retirar la simbologia exhibida en edificis públics.

Poca estona després de fer-se pública la condemna, Torra ha fet una declaració institucional des del Palau de la Generalitat en què ha assegurat que el tribunal que l'ha jutjat no és imparcial:

"La meva condemna serà la seva condemna. La sentència del TSJ diu que vaig desobeir i que cal inhabilitar-me. Un tribunal ple de parcialitats pretén canviar un president escollit per milions de catalans."

"A mi no m'inhabilitarà un tribunal amb motivacions polítiques, només ho pot fer el Parlament de Catalunya."


De fet, el president ha instat el Parlament a expressar el seu rebuig a la setència:

"He demanat als grups parlamentaris que em van oferir el seu suport —i a aquells grups que vulguin oposar-se a la repressió i a la utilització de la justícia per fer política— que ho expressin així en una votació al Parlament."

"No es tracta de donar-me suport a mi, a Quim Torra. Sinó que cal deixar ben clar que els presidents d'aquest país no els decideixen els tribunals en procediments irregulars, polititzats i amb sentències ja redactades abans del judici."

 

Torra anuncia un recurs

La sentència del TSJ no implica que sigui apartat de forma immediata, perquè, de fet, en la seva compareixença Torra ha anunciat que presentaran recurs i aniran fins a la justícia europea:

"Cal presentar un recurs perquè cal exhaurir les vies internes de l'estat espanyol per poder anar a la justícia europea."

Ara, s'obren diversos possibles escenaris.

 

El president Torra també s'ha referit a la sentècia del TJUE sobre Junqueras:

"Davant la sentència del Tribunal de Justícia europeu sobre Junqueras, i com a president de la Generalitat, exigeixo la nul·litat del judici del procés, l'alliberament de tots els presos."

I és que la sentència contra Torra s'ha donat a conèixer poc després d'una resolució: la del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que dona la raó a Oriol Junqueras sobre la qüestió de la seva immunitat com a eurodiputat.

 

Torra ha afegit que "cal que l'estat espanyol reconegui els seus errors i la seva vulneració de drets".

"La meva condemna era previsible, ja estava escrita abans de jutjar-me. Som davant de tribunals polítics, és a dir que no hi ha justícia quan es tracta de jutjar independentistes."

I ha assegurat: "continuarem defensant el nostre objectiu polític i democràtic: la independència de Catalunya".


Nombroses reaccions a la xarxa

Les reaccions a la xarxa a la sentència fan referència, justament, al fet que totes dues sentències hagin sortit el mateix dia.

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, diu que la sentència és "injusta" i recalca que volen "tapar una vulneració amb una altra vulneració de drets".

 

La bandera europea, al balcó de Palau

Aquesta mateixa tarda de dijous, el president Torra ha agraït les mostres de suport rebudes en un tuit en què també ha fet referència a la sentència del tribunal de Luxemburg sobre la immunitat de Junqueras.

En el tuit, adjunta una imatge de la façana del Palau de la Generalitat en què hi ha la bandera europea just a sobre de la pancarta en favor de la llibertat d'opinió i d'expressió.

 

 

Text íntegre de la declaració de Quim Torra:

 

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut