Trapero diu que lamenta no haver alertat públicament dels riscos abans de l'1-O

Declara al judici que la cúpula de Mossos es va plantejar fer una roda de premsa el 29 de setembre, però que finalment no ho van fer, i que "ho lamentem tots"
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Judici Trapero

Tercer dia del judici a l'Audiència Nacional contra el major Josep Lluís Trapero i la resta de la cúpula policial de la tardor del 2017 acusada de rebel·lió.

Els dos primers dies s'han dedicat a les qüestions prèvies i, sobretot, a un maratonià interrogatori de la Fiscalia a Trapero.

Aquest dimecres ha començat amb el torn de les defenses per interrogar Trapero. Ha iniciat l'interrogatori Cristóbal Martell, advocat de Pere Soler.

Després li ha fet preguntes Fermín Morales, advocat de Cèsar Puig, i a continuació ha arribat el torn d'Olga Tubau, advocada de Trapero.

Pere Soler no va interferir en els Mossos

Cristóbal Martell ha fet tot un seguit de preguntes a Trapero sobre actuacions dels Mossos de la tardor del 2017 per saber si el seu defensat, Pere Soler, hi havia participat.

El major dels Mossos li ha respost que Soler no va hi va intervenir en cap moment:

Martell: "Ahir va fer referència dues cartes de 25 i 27 de setembre que va dirigir a don José María Romero de Tejada, el que va ser fiscal superior de Catalunya. En aquest text concret es va produir influència, mediació o alguna intervenció del director general?"

Trapero: "Ni en aquesta ni en cap de les comunicacions que es va fer des de Mossos. Només hi van participar els membres del cos dels Mossos d'Esquadra."

 

L'advocat també li ha preguntat per diverses reunions d'aquells dies que, segons l'escrit de la Fiscalia, va presidir Soler.

Trapero li ha respost que no només no les va presidir, sinó que ni tan sols hi va assistir.

L'advocat Cristóbal Martell, defensor de l'exdirector general de la Policia, Pere Soler

"La filosofia de la mediació" dels Mossos i la Fiscalia

Olga Tubau ha anunciat a l'inici que seguiria l'exposició temàtica feta pel fiscal en el seu interrogatori a Trapero.

A preguntes de Tubau, el major ha exposat el recorregut que va portar als Mossos a adoptar "la filosofia de la mediació en la gestió de l'ordre públic".

Trapero ha dit que el 20S van utilitzar aquesta filosofia, i que els dies posteriors, i abans de l'1-O, no va rebre cap queixa ni va notar desconfiança per part de la Fiscalia per com s'havia gestionat:

"No només no vaig detectar desconfiança sinó que el dia 21, el fiscal em va dir: "No s'ho prengui com un "demenos", va ser servir aquesta paraula, com un "demenos" a Mossos, tenen tota la nostra confiança."

L'advocada de Josep Lluís Trapero, Olga Tubau, aquest dimecres a l'Audiència Nacional


L'encerclament policial dels col·legis

Respecte a la famosa instrucció 6 de la Fiscalia que exigia tancar els centres de l'1-O dies abans i encerclar-los, Trapero ha dit que els va provocar molts dubtes:

"La major part dels centres on s'havia de celebrar el referèndum eren escoles que tenien activitats divendres, i alguns també el cap de setmana, però hi havia també centres sanitaris, ajuntaments."

"També en la pràctica d'un cercle de 100 metres al voltant dels centres, vam dir a la Fiscalia, no venim a buscar problemes, sinó a solucionar-los, però necessitem orientació i respostes, i un cercle de 100 metres afecta el pas de la gent i moltes altres coses."

"Recordo que un fiscal ens va dir que on posava 100 metres podien ser 50, però el problema és que per escrit posava 100."

Lamenta no haver fet una roda de premsa abans de l'1-O

Tubau li ha preguntat a Trapero si es va plantejar fer "un comunicat públic o alguna roda de premsa" abans de l'1-O per la preocupació que tenien els responsables de Mossos.

El major li ha contestat que sí, que després de la reunió del 28 de setembre amb Carles Puigdemont al Palau de la Generalitat demanada pels Mossos va estar a punt de fer-ho.

És la reunió en què, segons va declarar el comissari Ferran López al Tribunal Suprem, Puigdemont els va dir que, si l'1-O hi havia violència, declararia la independència:

"Quan se'ns dona la resposta que se'ns dona, al dia següent, el dia 29 al matí, estant al complex Egara els que hi havíem anat, sí que ens vam plantejar fer una roda de premsa."

"Ho poso sobre la taula, perquè havíem sortit molt insatisfets i frustrats de com havia anat la reunió, pensàvem que era una cosa important el risc que veiem si tirava endavant aquella convocatòria, risc per l'ordre públic."

"Vaig fer el comentari: "Penseu que..." ho vaig posar sobre la taula: "Fem una roda de premsa?". La veritat és que en un primer moment ens decantàvem per fer-la, però després vam pensar que no, vam pensar en fer un comunicat, se li va encarregar al comissari Quevedo que fes un esborrany, i finalment vam declinar les dues coses. Cosa que..."

En aquest punt Trapero ha dubtat, l'advocada l'hi ha suggerit com acabar la frase, i ell li ha donat la raó:

Tubau: "Que ara lamenta."

Trapero: "Sí, que lamentem, crec que tots."


De los Cobos i el pla dels Mossos

Trapero també ha dit que el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, coordinador policial de l'1-O, no va demanar mai a Mossos el pla per complir les instruccions de la Fiscalia:

Tubau: "Li demana el coordinador, el coronel Pérez de los Cobos, que entregui per escrit el que podria ser el nou pla per al compliment d'aquella interlocutòria?"

Trapero: "En absolut, no m'ho va demanar, penso que van ser 2 reunions més que vam tenir junts a Fiscalia, ni tampoc... no és que no em consti: em consta, perquè ho vaig preguntar a Ferran López, no li va demanar tampoc a ell en les que van tenir després la tarda del dia 25, en la primera reunió de coordinació, ni les següents."

 

8 hores d'interrogatori fiscal

El fiscal Miguel Ángel Carballo va sotmetre Trapero entre dilluns i dimarts a un interrogatori de 8 hores, més llarg que qualsevol dels del judici del procés.

Entre altres aspectes, l'interrogatori va consistir en tot un seguit de preguntes i repreguntes sobre correus electrònics que Trapero va rebre la tardor del 2017.

El major dels Mossos va treure importància a aquests correus, i va esforçar-se a remarcar la seva autonomia respecte a les directrius polítiques del govern de la Generalitat.

En aquest sentit, va arribar a dir que "no feia ni cas" de les "coses extravagants" que li proposava el director general de la Policia, Pere Soler.

 

Josep Lluís Trapero (ACN)
ARXIVAT A:
Judici Trapero Josep Lluís Trapero Audiència Nacional Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut