La lava i el fum de l'erupció del volcà, que continua actiu (Reuters/Nacho Doce)

S'obre un nou focus al volcà de La Palma i es trenca una part del con

La cendra acumulada ha obligat a aturar l'activitat a l'aeroport per poder-lo netejar

Actualitzat

Un altre focus d'emissió de magma s'ha afegit a les dues boques que es van obrir divendres al volcà de La Palma. Amb aquesta nova fase més explosiva també s'ha trencat una part del con, que deixa una "colada enorme" en direcció al mar.

Els focus oberts aquest divendres van obligar a evacuar els barris de Tajuya, Tacande de Arriba i Tacande de Abajo. Els veïns no podran tornar fins que no s'estabilitzi el volcà, que continua actiu des de diumenge passat.

L'Institut Volcanològic de Canàries ha informat d'aquest focus, més a l'oest del principal.


Pendents dels científics

Els científics han estat molt pendents del comportament del volcà, més explosiu a les últimes hores i amb l'obertura de noves boques "perquè es comprometia l'edifici volcànic", segons ha dit a TV3 Carmen López Moreno, responsable de vigilància d'alerta volcànica de l'Institut Geogràfic Nacional.

Aquesta experta ha explicat també que "el volcà necessita treure tot el material sense que s'acumuli a la part del conducte i que una nova boca i l'emissió fluïda pot ser un bon símptoma".

El volcà després de trencar-se una part del con (CCMA/Antonio Novella)

L'erupció volcànica es va fer més explosiva divendres. Durant la nit, la lava ha recorregut un quilòmetre en 12 hores i la velocitat ara s'ha frenat.


Aeroport aturat

L'aeroport de La Palma no pot funcionar normalment perquè s'està netejant la cendra que s'hi ha acumulat, segons ha informat AENA, que ha dit que "la prioritat és garantir la seguretat de les operacions".

El gestor aeroportuari ha demanat als viatgers dels aeroports canaris que confirmin el vol amb la seva aerolínia.

La companyia canària Binter ha reprès els vols amb La Gomera i Tenerife, que havia suspès divendres a la tarda, perquè les condicions de vol han millorat pel comportament del núvol de cendres.

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa PalmaLes Canàries
Anar al contingut