L'activitat del volcà no perd força (EFE/Miguel Calero )

Les colades del volcà de La Palma són més gruixudes i avancen poc

Els científics estan pendents de les emissions de diòxid de sofre, que han augmentat en les últimes hores

Actualitzat

El volcà de La Palma ha entrat, segons els experts, en una fase en què les colades creixen en alçada, omplint espais que s'havien salvat com illes enmig dels rius de lava. El flux de magma avança sobretot per les colades inicials que arriben al mar, mentre que cap al nord, la colada que es troba a uns 150 metres del mar gairebé no ha avançat. També ha disminuït la pressió sobre la terra.

En la interpretació de les imatges per satèl·lit del sistema Copernicus de l'Agència Espacial Europea, es poden apreciar les zones que va cobrint la lava del volcà dia a dia i les diferents colades.  

La superfície coberta per la lavas'eleva a 911,6 hectàrees .poden apreciar les zones que va cobrint la lava del volcà dia a dia i les diferents colades.

Ara, els científics estan pendents de les emissions de diòxid de sofre, SO2, que han augmentat sense arribar al nivell d'alerta fixat per la Unió Europea. El volcà emet entre 6.000 i 9.000 tones de SOdiàries.

 

Les colades creixen en gruix

A La Palma, les colades de lava del volcà Cumbre Vieja no han avançat gaire les últimes hores, tot i que el volcà continua molt actiu.

Els experts diuen que des del 19 de setembre, quan va començar l'erupció, el volcà canvia constantment pel pes del material magmàtic acumulat. El cràter principal està en plena reconstrucció després dels trencaments successius.  

Aquest és el moment en què les parets de l'interior del con s'enfonsen sobre elles mateixes:


Aquest dimarts a la tarda, el con intern es va enfonsar sobre ell mateix i dilluns es va obrir una bretxa en un dels costats i va formar una ferradura. La ruptura del con va provocar una gran emissió de lava. Aquesta reconfiguració contínua del con fa variar la direcció i l'avanç de les colades. De moment la direcció de la lava no ha variat i baixen pel centre del vessament principal.


Segons el Departament de Seguretat Nacional el terreny pròxim al con s'havia elevat uns 10 centímetres. El director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, ha explicat que el flux de lava és abundant i que s'ha dirigit sobretot a les colades primeres, la 1 i la 4, que s'han engruixit i han cobert espais que s'havien salvat entre els rius de lava, com mostren les imatges aèries pel vol de dron del Servei d'Innovació del Cabildo de La Palma


Després de l'esfondrament intern del con, l'activitat del volcà s'ha incrementat.


Terratrèmols de 4,8

L'activitat sísmica es manté, però en les últimes hores cap moviment ha superat els 4 graus d'intensitat des que, cap a 2/4 de dues de dimecres, l'Institut Geogràfic (IGN) va registrar un terratrèmol de magnitud 4,8 amb l'epicentre a Villa de Mazo, a 37 quilòmetres de profunditat.

La xarxa de vigilància volcànica de l'IGN que fa el seguiment les 24 hores ja va registrar dos sismes de la mateixa intensitat la mitjanit de dimecres i dimarts a la tarda. Aquests tremolors s'han sentit a tota l'illa de La Palma i també en localitats de Tenerife, La Gomera i El Hierro.

Segons Morcuende, és una activitat sísmica "consubstancial al procés eruptiu". El director tècnic del Pevolca ja va alertar que es podrien arribar a produir sismes de magnitud 6 d'intensitat, relacionats amb l'erupció. De moment, el més fort ha estat un terratrèmol de 4,9  registrat dissabte passat.                                                                                                 

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaMedi ambientLes Canàries
Anar al contingut