Trias i Maragall apugen el to davant de Colau i Collboni, que es mantenen a la defensiva

La mobilitat i la seguretat enfronten els set candidats a l'alcaldia de Barcelona en el debat de TV3 i Catalunya Ràdio

R. RadóActualitzat

La mobilitat i la seguretat han centrat els principals missatges dels candidats a l'alcaldia de Barcelona en el debat de TV3 i Catalunya Ràdio. Cinc dies abans de les eleccions municipals, els set candidats de les formacions amb representació al consistori han contraposat les idees en un debat amb moltes interrupcions i diverses acusacions creuades de donar dades falses.

Els candidats dels partits que són a l'oposició han intentat vincular en tot moment els candidats de Barcelona en Comú i el PSC, Ada Colau i Jaume Collboni, com a responsables de les polítiques municipals. El candidat de Junts, Xavier Trias, ha reblat aquesta vinculació titllant el candidat del PSC d'"escolanet de Colau". L'alcaldable de Ciutadans, Anna Grau, ha anat més lluny i els ha qualificat de "Bonnie and Clyde".

Els candidats dels comuns i els socialistes han assumit aquest paper central, amb Colau reivindicant l'obra de govern dels darrers vuit anys i Collboni agafant-ne certa distància i postulant-se com a nou alcalde. El candidat del PSC ha començat moltes de les seves intervencions amb la fórmula "quan jo sigui alcalde de Barcelona" i, en un moment, ha afirmat que "la ciutat ho té tot, només li falta un bon alcalde".

L'alcaldable d'Esquerra i candidat més votat fa quatre anys, Ernest Maragall, ha criticat la gestió de Colau i ha defensat que Barcelona no té un problema de creixement, sinó de desigualtat. Al seu torn, Trias ha reivindicat l'obra de govern durant la legislatura en què va estar al capdavant de la ciutat.

Tant Grau com l'alcaldable del PP, Daniel Sirera, i la candidata de Valents, Eva Parera, han estat molt durs amb el model de ciutat de l'actual govern municipal i, també, amb l'independentisme d'Esquerra i Junts. Tots tres han buscat atribuir-se el paper d'antagonista de Colau:

Eva Parera: "Barcelona ha caigut en mans del comunisme i de l'independentisme, que l'han portat a un còctel explosiu de decadència, fuga d'empreses, inseguretat, brutícia, embussos i ocupació il·legal"

Anna Grau: "No pot haver-hi un antagonisme més gran entre Grau-Ciutadans i Colau-socis"

Daniel Sirera: "El meu model és el contrari del que estan duent a terme Colau i Collboni"

Els candidats a l'alcaldia de Barcelona, durant el debat de TV3 i Catalunya Ràdio
Els candidats a l'alcaldia de Barcelona, durant el debat de TV3 i Catalunya Ràdio (ACN / Blanca Blay)

En el primer bloc del debat, dedicat a la mobilitat, la circulació viària, la connexió del tramvia per la Diagonal, Rodalies o les superilles han enfrontat els candidats. Tots, també Collboni, han criticat les polítiques de Colau, que ha reivindicat els eixos verds, la pacificació de determinats carrers i la política de transport públic.

Colau i Trias s'han enfrontat al voltant de la reducció de la contaminació. El candidat de Junts l'ha acusat d'"enganyar" i "manipular les xifres", mentre que l'alcaldessa ha retret a Trias que reduís la inversió en transport públic i deixar uns nivells "altíssims" de contaminació.


Les acusacions de donar dades falses han estat habituals en el debat: Maragall ha carregat contra Collboni i l'ha acusat de "dir mentides" sobre l'augment d'efectius dels Mossos, Colau també ha apuntat cap al candidat socialista per "repetir notícies falses" i, en l'apartat d'economia, Sirera ha preguntat al candidat d'Esquerra si havia tret les dades "del TBO".

En aquest primer bloc, Maragall ha enfocat les crítiques cap a Collboni, qualificant-lo de "còmplice" dels problemes en el servei de Rodalies i de "delegat de La Moncloa". Més tard, el candidat republicà també ha buscat Colau, a qui ha acusat de "voler arreglar" la mobilitat de la ciutat, però haver-la "espatllat".

Un altre punt del debat en què hi ha hagut més tensió ha estat l'apartat de seguretat, que 1 de cada 4 ciutadans creu que és el principal problema de la ciutat, i neteja:

Ada Colau: "El que no farem és utilitzar de forma partidista la seguretat i la policia"

Ernest Maragall: "Aquest govern el que ha generat no és seguretat, és impunitat i vostè, senyor Collboni, n'és responsable directe"

Jaume Collboni: "He insistit reiteradament que la ciutat necessita més seguretat. A mesura que això sigui una preocupació de la gent, l'alcalde se n'ocuparà"

Xavier Trias: "La gent diu ‘al tanto' si vas a Barcelona, que et roben el rellotge"

Eva Parera: "Els delictes sexuals han augmentat un 39% a Barcelona: ni Irene Montero, ni els punts liles ni la llei del només sí és sí han servit de res"

Anna Grau: "Si jo governo, la Guàrdia Urbana tindrà pistoles Tàser el primer dia"

Daniel Sirera: "Mentre duri aquest debat, a Barcelona es produiran 18 fets delictius i una ocupació"

Eva Parera, Xavier Trias, Ada Colau, Ernest Maragall, Jaume Collboni, Anna Grau i Daniel Sirera, abans de començar el debat de TV3 i Catalunya Ràdio
Eva Parera, Xavier Trias, Ada Colau, Ernest Maragall, Jaume Collboni, Anna Grau i Daniel Sirera, abans de començar el debat de TV3 i Catalunya Ràdio


Retrets entre Colau i Collboni

Colau i Collboni han defensat la gestió de l'actual govern municipal, atribuint-se'n els mèrits respectivament, però no han evitat el cos a cos. En un moment del debat, l'alcaldessa de la ciutat i el fins fa poc primer tinent d'alcalde s'han enganxat, amb retrets mutus pel paper que han tingut en la legislatura que ara acaba.

Collboni ha etzibat a Colau que, sense ell, no hauria continuat el Mobile World Congress o no s'hauria aconseguit la Copa Amèrica i ha preguntat a l'alcadessa "on era" quan ell va anar a Brussel·les a negociar la seu de l'Agència Europea de Medicaments.

Per la seva banda, Colau ha retret a Collboni que deixés la tinença d'alcaldia al gener per dedicar-se a la campanya: "Va dimitir de les seves responsabilitats i va deixar tirada la ciutat", ha dit:

Collboni: "He hagut de fer d'alcalde durant aquest mandat. He hagut d'assumir les responsabilitats que vostè no assumia. La meva responsabilitat ha estat fer el que vostè no feia"

Colau: "Em sembla poc elegant i lleig que Collboni entri i surti del govern dins del mateix debat"


Després que Collboni s'atribuís "la Barcelona del sí" davant "la Barcelona del no" de la candidata dels comuns, Daniel Sirera ha tancat la discussió comparant-los amb el duet Pimpinela.

Turisme i ampliació de l'aeroport

La majoria dels candidats han coincidit a reconèixer que hi ha una massificació turística però han divergit en el model de gestió. Colau ha defensat que cal regular el turisme i ha tornat a posar sobre la taula la proposta de limitar els creuers o revocar llicències a pisos turístics.

Trias ha acusat els comuns de no saber "gestionar" i ha afirmat que no han sabut aturar els apartaments turístics. "El turisme ara es torna a desbocar, suposo que ara no és culpa del senyor Trias", ha dit.

Ernest Maragall també s'ha afegit a la crítica de no saber gestionar el turisme.

Collboni s'ha mostrat partidari d'ampliar l'aeroport i d'invertir els beneficis de la taxa turística a la ciutat, com ara en escoles o bons culturals.

La candidata de Ciutadans també ha defensat l'ampliació del Prat i ha criticat a Collboni que els socialistes es fessin enrere en aquest objectiu.

Daniel Sirera s'ha preguntat quin tipus de turisme volen els comuns i s'ha preguntat si volen turistes que arribin en bicicleta o patinet.

Per últim, Parera ha obert els braços al turisme, que ha vinculat amb el 45% de la facturació del comerç de Barcelona: "La ciutat necessita visitants per poder viure".

En el bloc econòmic, hi ha hagut un moment de protagonisme per al procés sobiranista, quan Collboni, Parera, Grau i Sirera han recordat la fugida d'empreses l'octubre del 2017.

Trias els ha retret que hagin tret aquest tema i ho ha vinculat a les "pressions" que ha assegurat que van rebre les empreses, mentre la candidata de Valents parlava de "cop d'estat", Grau assenyalava que aquell any "es va patir molt" i Sirera confessava que "va passar por".


Retrets creuats en habitatge

Els retrets entre Colau i Collboni s'han repetit en l'àmbit de l'habitatge, on l'actual alcaldessa ha criticat que als socialistes els ha costat vuit anys sumar-se a la regulació dels lloguers. "I Collboni, vostè no m'ha ajudat mai", ha retret a l'alcaldable del PSC.

La candidata dels comuns ha llançat una nova proposta en aquest àmbit: prohibir que fons d'inversió, bancs, immobiliàries o grans propietaris puguin vendre habitatges a altres grans propietaris. Colau també ha acusat la Generalitat de no haver fet "la feina" en aquesta qüestió.

Per la seva banda, Collboni ha tret pit de la llei estatal d'habitatge i ha situat l'àmbit com una de les seves prioritats si és alcalde.

La majoria dels candidats han coincidit a criticar la candidata de Barcelona en Comú per la seva gestió en polítiques d'habitatge i alguns fins i tot han destacat l'augment del preu del lloguer a la ciutat de Barcelona durant els darrers anys. "Vostè ha fracassat absolutament", li ha etzibat Trias.

"Estan provocant el contrari del que volen fer amb les seves propostes d'habitatge", ha dit Sirera. Al seu torn, Eva Parera i Anna Grau han criticat els resultats de la política de reserva del 30% per a habitatge protegit.

El minut d'or

Després que Ariadna Oltra i Laura Rosel anunciessin que calia posar el punt final al debat amb un "no tenim temps" --respost per Maragall amb un "jo sí que el tinc"- ha estat el moment que els set candidats demanessin el vot a l'audiència.

L'últim minut no ha aportat grans sorpreses, amb Sirera posant l'èmfasi en la seguretat i els impostos; Parera alertant que la ciutat "ha caigut en mans del comunisme i l'independentisme"; Grau ha reivindicat que Ciutadans "continua" existint tot i les males perspectives; Trias s'ha postulat per "recuperar l'autoestima" de Barcelona; Collboni ha defensat que cal "una nova etapa" liderada pels socialistes; Colau ha demanat una ciutat "més verda" i que "planti cara a l'especulació"; i Maragall ha apel·lat a l'actitud del seu germà Pasqual i a una ciutat "capital de Catalunya".

Recupera aquí la intervenció final dels set candidats:

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023Ajuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut